Philips Omroep Holland-Indië

Philips Omroep Holland-Indië (PHOHI) was een radio-omroep van Philips opgericht in 1927 die zich met uitzendingen vanuit de Nederlandse gemeente Huizen in het Gooi via de kortegolf richtte op de Nederlandse koloniën, voornamelijk Nederlands-Indië.

PHOHI
Zendgebouw en antennetoren in Huizen in 1928
Volledige naamNV Philips Omroep Holland-Indië
Lancering1927
EigenaarPhilips
Uitzendgebied
Land Nederland
StadHuizen
UitzendgebiedNederlandse koloniën
Portaal    Media
De Philipsband uit Eindhoven bij een optreden voor de PHOHI-zender
Luchtfoto van de PHOHI-antennes en omgeving (1920-1940).

De zender was de eerste radiozender die de mogelijkheid had vanuit Nederland de koloniën te bereiken. De zender zond uit van 1927 tot 1930 en van 1933 tot de Duitse bezetting van Nederland in 1940. In dat jaar werd door de genie de laatste zender opgeblazen. Eerder, in 1936 waren andere zenders reeds ontmanteld. Tussen 1 juli 1930 en december 1932 was de zender uit de lucht vanwege de door de rijksoverheid gewenste verdeling van de uitzendtijd.[1] Vanaf 1934 kregen ook de Nederlandse omroepen toegang tot de zender waarvan de KRO er daadwerkelijk gebruik van maakte.

In 1947 ging de PHOHI over in Radio Nederland Wereldomroep en de laatste zender (die na de oorlog weer was herbouwd) werd ontmanteld in 1957.

De zender zond uit op 16.88 meter en daarna ook op 25.57 meter omdat dat in de winter een betere ontvangst gaf. De zender zond gedurende twee uur uit in de middag, waardoor de zender in de avond in Nederlands-Indië en in de ochtend in Suriname en de Cariben te ontvangen was. Door het uitzendtijdstip en de financiering vanuit de handelsondernemingen richtte de zender zich op het oostelijk gelegen Nederlands-Indië.[2]

Aan de Randweg in Huizen staan ter herinnering aan de zender op schaal 1:5 gebouwde replica's van de twee grote zendmasten.

Zie ook

Zie de categorie PHOHI van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.