Lophophora williamsii

De Lophophora williamsii, peyote of peyotl is een kleine doornloze bolvormige cactus die in de zuidelijke Verenigde Staten en Mexico groeit. De plant heeft ribben en is grijsgroen van kleur. Het bloemetje dat in het hart van de plant bloeit is roze.

Lophophora williamsii
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Caryophyllales
Familie:Cactaceae (Cactusfamilie)
Geslacht:Lophophora
Soort
Lophophora williamsii
(Lem. ex Salm-Dyck) J.M.Coult. (1894)
Afbeeldingen Lophophora williamsii op Wikimedia Commons
Lophophora williamsii op Wikispecies
Portaal    Biologie

De plant is vooral bekend omdat hij een groot aantal psycho-actieve alkaloïdes met mescaline-achtig effect bevat die bij inwendig gebruik leiden tot hallucinaties. Naast de mescaline bevat de plant hordenine, N-methyl-mescaline, N-acetylmescaline, pellotine, anhalinine, anhalonine, anhalidine, anhalonidine, anhalamine, O-methylanhalonidine, tyramine en lophophorine. In alle namen van deze stoffen komt een naam van de plant voor: mescal is een synoniem voor peyote en Anhalonium is een verouderde naam voor Lophophora. De plant wordt wel als drug verkocht en genuttigd. In de Verenigde Staten is dit gebruik legaal voor de leden van de NAC (Native American Church) die ca 250.000 leden kent, en in Mexico is de peyote legaal voor de Huichol.

Verwante soorten: L. diffusa, L. fricii, L. koehresii

Zie de categorie Lophophora williamsii van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.