Paussus

Paussus is een geslacht van kevers uit de familie van de loopkevers (Carabidae).[1] De wetenschappelijke naam van het geslacht is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1775 door Linnaeus.

Paussus
Paussus scyphus decorsei
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Carabidae (Loopkevers)
Onderfamilie:Paussinae
Geslacht
Paussus
Linnaeus, 1775
Enkele soorten van Paussus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Paussus op Wikispecies
Portaal    Biologie
Insecten
Elektronenmicroscopische opname van de kop en de voelsprieten (vooraan) van Paussus favieri.

Deze kevers hebben opvallende voelsprieten die slechts uit twee segmenten bestaan. Het voorste is erg groot en onregelmatig van vorm, vaak met een getande achterzijde; het tweede is klein en rond.

Paussus is het meest uitgebreide geslacht in de onderfamilie Paussinae, met meer dan 350 gekende soorten. Ze komen voor in het Afrotropisch gebied, het Oriëntaals gebied en het zuiden van het Palearctisch gebied.[2]

Alle soorten zijn obligaat myrmecofiel, d.w.z. ze leven steeds in symbiose met mieren. De kevers worden beschermd door de mieren en hun larven kunnen zich ontwikkelen in de mierennesten. Op hun beurt scheiden de kevers chemische stoffen af die de mieren kunnen gebruiken. De kevers zijn ook in staat om zich te beschermen door warme (55 tot 100°C) benzochinonen met een explosieve kracht uit te stoten.[2]

Soorten

Het geslacht Paussus omvat de volgende soorten:

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.