Paradox (Tilburg)

Paradox is een muziekpodium in de Tilburgse Telegraafstraat (stadsdeel Binnenstad) voor blues, jazz, wereld-, experimentele en geïmproviseerde muziek, van zowel amateurs als professionele muzikanten en muziekgroepen.

Het gebouw van Paradox

Paradox werd in 1985 opgericht door een aantal Tilburgse jazzmuzikanten, waaronder Niko Langenhuijsen en Henk Koekkoek. Zij wilden een podium voor muziek die weinig aandacht krijgt in het mainstreamcircuit. In de statuten van Paradox is opgenomen dat iedere soort, niet direct commerciële, muziek er altijd welkom moet zijn en dat de stichting geen winstoogmerk heeft. Paradox is eigendom van de Stichting Bevordering Muziekimprovisatie (SBM).

Paradox ontvangt subsidie van de gemeente Tilburg en het Fonds Podiumkunsten alsook incidentele subsidies.

Het muziekpodium heeft een capaciteit van 175 bezoekers, waarvan 125 stoelen en 50 staanplaatsen.

Culturele muziekevenementen

Naast een 'gewone' muziekagenda organiseert Paradox regelmatig speciale projecten en festivals. Het podium staat open voor overlappende disciplines, zoals theater, dans, film en video. Als die projecten maar met muziek te maken hebben (hoewel poëzie ook op het programma voorkomt).

De podiumorganisatie werkt zo veel mogelijk samen met andere culturele instellingen in Tilburg en omstreken, zoals popcentrum 013, het Fontys Conservatorium, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Rockacademie, Bibliotheek Midden-Brabant, Concertzaal Tilburg, theater De NWE Vorst en diverse muziekscholen.

Historie

Het muziekpodium van de stichting Paradox in de Willem-II straat is een organische voortzetting van de (moderne-)jazztraditie die begonnen was in café Paradoks, op de hoek van de Karrestraat en de Willem II-straat. Paradoks, ging in 1981 van start, maar dat was in zijn mogelijkheden beperkt vanwege de geluidshinder. Op 27 september 1984 werd in Paradoks het laatste concert gehouden. Op 12 oktober 1979 was echter al was een Stichting ter bevordering van de Geïmproviseerde Muziek opgericht, die met succes naar een nieuw onderkomen zocht.[1] Dit nieuwe onderkomen werd het pand op de hoek van de Willem II-straat en de Telegraafstraat. In 1998 werd het pand grondig verbouwd, waarmee de voordeur verplaatst werd naar de Telegraafstraat.

Staf en vrijwilligers

De dagelijkse staf van Paradox bestaat uit een directeur, hoofdprogrammeur, hoofd techniek, bar inkoop, administratie, avondbeheerders en publiciteit.

Momenteel werken er zo'n 65 vrijwilligers bij Paradox. Zij houden het podium draaiende als barmedewerker, posterplakker, gastheer/vrouw, garderobemedewerker, kassamedewerker en stagiaire.

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.