Papoealori

De Papoealori (Charmosyna papou) is een papegaai uit Nieuw-Guinea. De wetenschappelijke naam van de soort is in 1786 voor het eerst geldig gepubliceerd door Scopoli.

Papoealori
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2014)
Charmosyna papou goliathina in de dierentuin van Louisville
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie:Psittaculidae (Papegaaien van de Oude Wereld)
Onderfamilie:Loriinae (Lori's)
Geslacht:Charmosyna
Soort
Charmosyna papou
(Scopoli, 1786)
Afbeeldingen Papoealori op Wikimedia Commons
Papoealori op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Leefwijze

Papoealori's leven in paren of in kleine groepen en houden zich het meest in bloeiende bomen op. Hun voedsel bestaat uit nectar, pollen, bloemen, knoppen, vruchten, en kleine zaden. Soms eten ze ook insecten en larven.

Voortplanting

Over de voortplanting van de soort is nog weinig bekend. In de vrije natuur worden broedgroepen in oktober en november samengesteld. Zoals vele papegaaien broeden ze in grotten. Uit gevangenschap is verder nog bekend dat er meestal twee, soms één ei wordt gelegd, en dat de eieren na vier werken uitkomen. Na tien dagen openen ze hun ogen, en na acht à negen weken verlaten ze het nest. Na drie weken zijn de vogels zelfstandig.

Verspreiding en leefgebied

De soort leeft in bergwouden tussen 1500 en 2800 meter hoogte, op Irian Jaya tot 3900 meter. In het verspreidingsgebied van de Papoealori bestaat een temperatuurverschil tussen dag en nacht dat kan oplopen tot 20 °C.

Bedreiging

De papegaaien komen veel voor, in sommige gebieden gaat de soort echter licht achteruit vanwege de vernietiging van het leefgebied.

Ondersoorten

  • C. p. papou (Nominale ondersoort): noordwestelijk Nieuw-Guinea.
  • C. p. goliathina (Mount-Goliath Lori): westelijk en centraal Nieuw-Guinea.
  • C. p. wahnesi (Wahneslori)Huonschiereiland: (noordoostelijk Nieuw-Guinea).
  • C. p. stellae (Stellalori): zuidoostelijk Nieuw-Guinea.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.