Pakoe Alam III

Pakoe Alam III (20 december 1827 - 17 oktober 1864) was van 1858 tot 1864 de zelfregerende vorst van Pakualaman, een vorstendom op centraal Java in Indonesiƫ. Hij volgde zijn vader Pakoe Alam II op als Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Surya Sasraningrat.

De titel Pakoe Alam dragen de heersers officieel pas na hun veertigste. Javaanse vorsten veranderen van naam wanneer zij van positie veranderen en bijvoorbeeld volwassen, prins of kroonprins worden. Pakoe Alam III wordt ondanks zijn overlijden op 37jarige leeftijd in de literatuur als Pakoe Alam aangeduid. Deze vorst heette als kind Sasraningrat.

De vorst was vazal van Djokjakarta en indirect van Nederland. De heersers van de zelfregerende vorstendommen Soerakarta, Jogjakarta, Mangkoenegaran en Pakoealaman hadden een hoge status.[1] . De volledige titel van de vorst was Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Arya Pakoe Alam III.

Sasraningrat werd geboren op 20 december 1827 als zoon van keizerin Pakoe Alam II GK Ratu Ayu van Djokjakarta. Voordat hij de heerser van het hertogdom had hielp hij begon zijn vader te 1857. Nadat zijn vader stierf op 23 juli 1859, werd GPH Sasraningrat gekroond op 19 december 1858 met een graad Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Surya Sasraningrat. Als late paku alam ii, hoofd van het hertogdom van Pakualaman ook gandrung zal literatuur. Hij schreef verschillende artikelen, onder andere, Wirayat, Tandes Kidul-Fiber Fiber Ambiyo Yusup (aanpassingen ceritra Amir Hamzah) en vezel Piwulang. Daarnaast maakte hij ook contact met de brief van Surakarta,schrijver.

KGPA Surya Sasraningrat [Paku Alam III] heeft 10 zonen. Een van zijn zonen is K.P.H. hanteerde. Dit is de zwager van prins ki hajar dewantoro (oprichters Park studenten en Minister van onderwijs RI is eerst). De regering van KGPA Surya Sasraningrat [Paku Alam III] niet voor de laatste lang omdat hij stierf in , 17 oktober 1864 toen hij 37 jaar. Toen hij stierf zijn zonen alle nog klein, zodat niemand als Paku Alam IV vervangen kan. KGPA Surya Sasraningrat [Paku Alam III] begraven kotagede Yogyakarta.

Zie ook

Referenties

  1. Cahoon, Ben. Indonesian Traditional States World Statesmen.org. Retrieved 2010-04-28.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.