Pakhuis de Zwijger

Pakhuis de Zwijger is een voormalig koelpakhuis aan de Piet Heinkade in het Oostelijk Havengebied te Amsterdam. Tegenwoordig is het een bedrijfsverzamelgebouw voor culturele instellingen zoals stadsomroep Salto, Waag Society, en een gelijknamige organisatie die lezingen en debatten in het pand organiseert.

Pakhuis de Zwijger voor de verbouwing; 2006. Foto: bma.amsterdam.
Pakhuis de Zwijger met de doorbraak van de weg naar de Jan Schaeferbrug.

Geschiedenis

De Zwijger werd gebouwd in 1933/'34 voor de opslag van bederfelijke waar en was indertijd een van de modernste pakhuizen van zijn tijd. Het is gebouwd in de stijl van het nieuwe bouwen. Architecten waren J. de Bie Leuveling Tjeenk en K. Bakker.

Nadat het zijn oorspronkelijke functie had verloren stond het enige tijd leeg en sloop dreigde. De in 2001 geopende Jan Schaeferbrug over de IJhaven werd dwars door het gebouw heen gepland. Uiteindelijk bleek het mogelijk om de brug te bouwen met behoud van het monumentale pakhuis. Aansluitend werd het gerestaureerd door Stadsherstel Amsterdam.

Het initiatief tot behoud van van het pand en de huidige invulling komt voort uit het in 1996 gekraakte naastgelegen pakhuis Vrieshuis Amerika. Pakhuis de Zwijger is de voorloper van het broedplaatsbeleid. De stichting Vrieshuis Amerika nam het initiatief om de gemeente na een jarenlang proces het succesvolle vernieuwende, cultureel, diverse invulling, zoals dat in Vrieshuis Amerika plaatsvond, te overtuigen. In eerste instantie met de stichting Behoud Pakhuizen (Hein de Haan) en later de stichting Vrieshuis Amerika (Mark van Beem, Jasper Broelman en Martijn Verver). Andre van Stigt is de Architect geweest van het huidige pakhuis De Zwijger.

Pakhuis de Zwijger maakt evenals Pakhuis Amsterdam en Pakhuis Wilhelmina deel uit van het renovatieproject aan de Zuidelijke IJoevers. De voormalige pakhuizen in het havengebied aan de Oostelijke Handelskade moesten plaatsmaken voor hoogbouw met kantoren en woningen. De namen van de nieuwbouw herinneren aan de pakhuizen die het oorspronkelijk waren. Sommige pakhuizen zijn gerenoveerd, zoals in het geval van Pakhuis de Zwijger, Pakhuis Afrika, Pakhuis Azië (dat nu Pakhuis Amsterdam heet) en het Wilhelmina Pakhuis. Pakhuis Europa, Amerika en Pakhuis Australië hebben plaatsgemaakt voor nieuwbouw.

Galerij

Zie de categorie Pakhuis de Zwijger van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.