Oxidase

Een oxidase is een enzym dat zuurstof bindt en kan vervoeren doordat het een redoxreactie in gang zet. Bij deze reacties wordt de zuurstof omgezet in water (H2O) of waterstofperoxide (H2O2). Oxidasen vormen een subgroep binnen de oxidoreductasen.

Voorbeelden

Een zeer belangrijke oxidase is cytochroom c oxidase, het enzym dat zuurstof in energie omzet en daarmee de laatste schakel in de elektronentransportketen vormt. Andere belangrijke oxidasen zijn:

Oxidasetest

Een oxidasetest is in de microbiologie een test om te bepalen of een bacterie cytochroomoxidasen produceert. Er is een eenvoudige, snelle en goedkope test om de strikt aerobe micro-organismen zoals Pseudomonas te onderscheiden van de facultatief anaerobe micro-organismen zoals de Enterobacteriƫn. Dit is de oxydasetest. Met deze test kan men zeer gemakkelijk een ademshalingenzym aantonen omdat deze in hoge concentraties voorkomt. De bepaling zelf is eenvoudig: men brengt wat koloniemateriaal op een papiertje waarin zich stoffen ( N,N-dimethyl-p-phenyleendiamine en ALFA-naphtol) bevinden die in aanwezigheid van het oxydase direct donkerpaars kleuren. Is deze test positief dan blijkt dat men niet met een enterobacterie te maken heeft. Deze test gebruikt men dus om te weten of er over een aerobe of anaerobe bacterie gesproken wordt.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.