Operatieassistent

Een operatieassistent is een persoon, met eventueel een verpleegkundige achtergrond, die tijdens een operatie de chirurg (snijdend specialist) assisteert.[1]

Een operatieassistent aan het werk
(persoon links op de foto)

Functie

Een operatieassistent heeft drie kerntaken: instrumenteren, assisteren en omlopen. Tijdens de operatie geeft de instrumenterende de juiste instrumenten en benodigdheden aan de snijdend specialist. De assisterende is tijdens de operatie het tweede paar handen van de snijdend specialist en houdt bijvoorbeeld wondhaken vast, zorgt dat het wondgebied schoon blijft door de zuigslang te gebruiken of te deppen met gazen. Vaak sluit de instrumenterende of assisterende het wondgebied na de operatie door hechtingen te plaatsen. De omloop is tijdens de operatie de schakel tussen steriel en onsteriel. Deze kan steriele instrumenten, gazen, hechtingen e.d. aangeven door de onsteriel verpakking te openen en zonder aan te raken de inhoud aan te reiken aan de instrumenterende. Een instrumenterende of assisterende operatieassistent behoort samen met de snijdend specialist en eventueel arts-assistent tot het steriele team. De omloop en anesthesiemedewerker behoren niet tot het steriele team.

Opleiding

Nederland

Medewerker operatieve zorg

Deze opleiding op mbo-niveau leidt op tot het uitvoeren van assisterende werkzaamheden in de operatiekamer bij laag- en middel complexe zorg. Medewerkers met deze opleiding kunnen een schakeltraject volgen en vervolgens instromen in de hbo-niveau opleiding tot operatieassistent.[2]

Operatieassistent

De initiële opleiding op hbo-niveau (NLQF/EQF niveau 6) [3] is een in-service opleiding die drie tot vier jaar duurt. Het praktijkdeel van de opleiding wordt verzorgd door het ziekenhuis, om toegelaten te worden dient men te solliciteren naar de functie operatieassistent in opleiding. De operatieassistent in opleiding volgt het eerste halfjaar een theorieblok, de beroepsvoorbereidende periode (bvp). Tijdens deze periode ontvangt de operatieassistent in opleiding een 'zakgeld' van het ziekenhuis. Na dit halfjaar begint de beroepsbegeleidende periode (bbp), deze duurt 2,5 jaar en bestaat vooral uit de praktische opleiding tot operatieassistent. Tijdens de bbp zijn er verdiepingsweken waarin les wordt gegeven over specialistische onderdelen van de chirurgie, zoals plastische chirurgie, gynaecologie en urologie. In deze periode verdient de operatieassistent in opleiding een salaris. Het is mogelijk de opleiding in 2,5 jaar te doen indien men over een hbo-diploma verpleegkunde technische instroom beschikt.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.