Operatie Entebbe

Operatie Entebbe vond in de nacht van 3 juli op 4 juli 1976 plaats op de luchthaven van Entebbe in Oeganda. Het was een bevrijdingsactie van het Israëlische defensieleger om Israëlische en andere burgers te bevrijden die door Duitse en Palestijnse terroristen waren gegijzeld na een vlucht uit Athene.

Operatie Entebbe
Israëlische commando's van de Sayeret Matkal na de operatie
Datum4 juli 1976
Locatieluchthaven van Entebbe, Oeganda.
Resultaat102 van 106 gegijzelden bevrijd,
Strijdende partijen
 Israël Volksfront voor de Bevrijding van Palestina
Revolutionäre Zellen
 Oeganda
Leiders en commandanten
Yekutiel Adam
Dan Shomron
Benjamin Peled
Jonathan Netanyahu
Wilfried Bose
Idi Amin
Troepensterkte
100 speciale eenheden zeven kapers, eenheden van het Oegandeese leger
Verliezen
één militair gedood, zeven gewond, drie gegijzelden gedood, één vermoord zeven kapers gedood, 45 Oegandezen gedood

De militaire codenaam voor de operatie is Operatie Thunderbolt. De operatie is - als eerbewijs aan de bij de actie gesneuvelde Jonathan Netanyahu - postuum ook met "Operatie Jonathan" aangeduid. Het publiek en de media gebruiken de niet-officiële term "Operatie Entebbe". Het uiteindelijke dodental was 56 (45 Oegandese militairen, zeven kapers, drie gegijzelden en Netanyahu). Twee gegijzelden kwamen om tijdens de bevrijdingsactie. Eén gegijzelde, de 75-jarige Dora Bloch, was de dag voor de bevrijding opgenomen in het plaatselijke ziekenhuis en kon zodoende niet bevrijd worden. Zij werd de dag erna door Oegandese militairen vermoord. De Oegandese dictator Idi Amin verdacht buurland Kenia van samenwerking met Israël bij de operatie en liet honderden in Oeganda woonachtige Kenianen vermoorden.[1]

De operatie werd meermalen verfilmd.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.