Open afbeeldingsstelling

In de functionaalanalyse, een deelgebied van de wiskunde, is de open afbeeldingsstelling, ook wel bekend als de stelling van Banach-Schauder (vernoemd naar Stefan Banach en Juliusz Schauder), een fundamenteel resultaat, dat stelt dat als een continue lineaire operator tussen Banachruimten surjectief is, dat het dan een open afbeelding is.

Oorspronkelijke vorm

Banach[1] formuleert de stelling in termen van rijen in F-ruimten, dat zijn topologische vectorruimten waarvan de topologie wordt voortgebracht door een volledige tranlatie-invariante metriek. Elke Banachruimte is per definitie een F-ruimte.

Als een continue lineaire afbeelding een F-ruimte surjectief afbeeldt op een F-ruimte en is een rij in die convergeert naar dan bestaat er een rij in die naar convergeert en zodanig dat voor elke geldt

Alternatieven en veralgemeningen

Een herformulering met open verzamelingen, hier in het geval van Banachruimten, luidt:[2]

Zij een surjectieve continue lineaire afbeelding tussen Banachruimten, dan is het beeld onder van een open deel van steeds een open deel van

Het bewijs maakt gebruik van de categoriestelling van Baire, en de volledigheid van zowel X als Y is van essentieel belang voor deze stelling. De bewering in deze stelling gaat niet langer op als een van beide ruimten slechts een genormeerde vectorruimte is, maar is waar als zowel X als Y als Fréchet-ruimten worden genomen.

De rol van Baire-categorieën wordt uitdrukkelijker in de volgende veralgemening:[3][4]

Als een continue lineaire afbeelding is van een F-ruimte naar een topologische vectorruimte en is van de tweede categorie in dan is is eveneens een F-ruimte en is een open afbeelding.

Verdere Referentie

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.