Oost-Kaap

Oost-Kaap (Afrikaans: Oos-Kaap; Engels: Eastern Cape; Xhosa: IPhondo yaMpuma-Koloni) is een van de negen provincies van Zuid-Afrika. Ze ontstond in 1994 door de samenvoeging van het oostelijk deel van de voormalige Kaapprovincie met de vroegere thuislanden Transkei en Ciskei. Er zijn ruim 6,5 miljoen inwoners[1]. De hoofdstad is Bhisho, dat ook al de hoofdstad was van Ciskei. De grootste steden zijn de havensteden Port Elizabeth en Oost-Londen.

Oost-Kaap
Mpuma Koloni
Oos-Kaap
Provincie in Zuid-Afrika
Coördinaten32°ZB, 27°OL
Algemeen
Oppervlakte168.966 km²
Inwoners (2011)6.562.053
(39 inw./km²)
HoofdstadBhisho
Religie87,1% christendom
1,2% overig
11,7% geen/onzeker
2001, bron: statssa.gov.za
Talen78% Xhosa
10% Afrikaans
6% Engels
2% Zuid-Sotho
Politiek
PremierOscar Mabuyane (ANC)
Overig
ISO 3166ZA-EC
Foto's
Strand
Winterlandschap in Oost-Kaap
Portaal    Zuid-Afrika

Oost-Kaap is een van de armste regio's van Zuid-Afrika. Het was daarom ook de groeibodem voor Zuid-Afrikaanse politici zoals Nelson Mandela, Oliver Tambo, Walter Sisulu, Govan Mbeki, Raymond Mhlaba, Chris Hani, Thabo Mbeki, Steve Biko en anderen.

De oudste universiteit van Oost-Kaap is de Rhodes-universiteit in Grahamstad.

Districten

De Oost-Kaap bestaat uit twee Grootstedelijke gemeenten en 6 districten. De districten zijn op hun beurt nog eens verdeeld in totaal 34 lokale gemeenten.

Grootstedelijke gemeente

Districten

Plaatsen in de provincie

Natuurreservaten

Rivieren

Talen

De voornaamste talen in de provincie zijn Xhosa (78%), Afrikaans (10%) en Engels (6%)[2]. Dit kan verschillen van dorp tot dorp, sommige dorpen zijn in meerderheid Afrikaans, andere weer Engels, en de krottenwijken zijn merendeels Xhosa en Afrikaans. Globaal is het westelijk deel van de provincie in meerderheid Afrikaanstalig en het midden en oosten Xhosatalig. Dit hangt samen met de etnische verhoudingen: in het westelijk deel, oa. Uitenhage en Graaff-Reinet, wonen overwegend kleurlingen, in het midden en oosten overwegend zwarten.

Etniciteiten

86% Zwart, 8% Kleurling en 5% Blank[3].

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.