Oogstmier

De oogstmier (Messor barbarus) is een mier uit de onderfamilie Myrmicinae die voorkomt in Zuid-Europa en het Middellandse Zeegebied in droge streken bij een temperatuur rond 25 graden. De mieren leven vooral van zaden maar soms worden insecten, vruchten en ook gras wel aangenomen.

Oogstmier
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Onderorde:Apocrita
Superfamilie:Scolioidea
Familie:Formicidae (Mieren)
Onderfamilie:Myrmicinae
Geslacht:Messor
Soort
Messor barbarus
(Linnaeus, 1767)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Oogstmier op Wikispecies
Portaal    Biologie
Insecten

De koningin (gyne) wordt ongeveer 15-18 mm groot, de werksters: 3-10 mm en soldaten 10-14 mm. Het nest wordt veelal onder de grond of onder stenen gemaakt. De ontwikkelingstijd van de complete cyclus van ei tot mier bedraagt ongeveer 5 weken. De mieren vliegen uit in de periode september t/m oktober. Dit fenomeen wordt ook wel de bruidsvlucht genoemd.

De miersoort is polymorf, dit wil zeggen dat de werksters in verschillende groottes binnen de kolonie voorkomen. Hoewel de relatief grote werksters vaak 'soldaten' worden genoemd is het een mythe dat deze mieren gespecialiseerd zijn in vechten. De soldaten hebben een bijzonder groot hoofd door de verontwikkelde kaakspieren, deze gebruiken zij om de grotere, hardere zaden open te kauwen.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.