Onbestippeld lieveheersbeestje

Het onbestippeld lieveheersbeestje[1], ook wel ongevleugeld lieveheersbeestje (Cynegetis impunctata) is een kever uit de familie van de lieveheersbeestjes (Coccinellidae).

Onbestippeld lieveheersbeestje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Onderorde:Polyphaga
Familie:Coccinellidae (Lieveheersbeestjes)
Onderfamilie:Epilachninae (Bladetende lieveheersbeestjes)
Geslacht:Cynegetis
Soort
Cynegetis impunctata
(Linnaeus, 1767)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Onbestippeld lieveheersbeestje op Wikispecies
Portaal    Biologie
Insecten

Naamgeving

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus in 1758. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Coccinella impunctata gebruikt.[2] De wetenschappelijke geslachtsnaam Cynegetis is afgeleid van het oud-Griekse woord κυνηγετικός (kunēgetikós), dat 'jager' betekent. Deze naam is wat verwarrend omdat de kever juist alleen van planten eet, in tegenstelling tot de bekendere bladluizenetende lieveheersbeestjes. De soortaanduiding impunctata betekent 'zonder stippen'.

Uiterlijke kenmerken

Larve.

De volwassen kever wordt ongeveer 3 tot 4,5 millimeter lang.[3] De lichaamskleur is donkerbruin tot okerachtig, heel soms komen geheel zwarte exemplaren voor. De kop is donkerbruin tot zwart. Meestal zijn de dekschilden ongevlekt, maar gevlekte exemplaren komen soms ook voor. De exemplaren die in Friesland voorkomen hebben meestal dergelijke stippen. Gevlekte exemplaren zijn te verwarren met het vierentwintigstippelig lieveheersbeestje. Deze laatste soort heeft echter een rode kop en is daaraan te onderscheiden.

Op de dekschilden en het halsschild zijn vele kleine witte haartjes aanwezig, maar dit is het best te zien met een vergrootglas. Ondanks de naam ongevleugeld lieveheersbeestje heeft de kever wel degelijk vleugels, zo zijn de voorvleugels of dekschilden duidelijk te zien. Ook de vliezige achtervleugels zijn aanwezig, maar gereduceerd.[4] De kever kan hierdoor niet vliegen.

De larve bereikt een lichaamslengte van ongeveer vijf millimeter. Het lichaam is wit en wormachtig maar enigszins gedrongen. Op de bovenzijde zijn rijen vlezige uitsteeksels aanwezig die een krans van kleine haartjes dragen. De stekelachtige haartjes dienen om vijanden af te weren.

Verspreiding en habitat

Het onbestippeld lieveheersbeestje komt verspreid over Europa voor maar is in sommige landen zeldzaam. In 2014 werd de soort voor het eerst ook in Nederland waargenomen rond Ommen. In 2017 werd een populatie in Friesland ontdekt.[5] Vermoed wordt dat het verspreidingsgebied groter is maar dat de kevers jarenlang over het hoofd zijn gezien.[6]

De habitat bestaat uit vochtige tot natte graslanden, vaak overstromingsgebieden langs rivieren. In Nederland wordt de kever vaak gezien langs rivieren en kanalen met liesgras (Glyceria maxima) en rietgras (Phalaris arundinacea).[1]

Voedsel

Het diertje leeft van planten, met name grassen. Favoriete soorten zijn onder andere gewone glanshaver (Arrhenatherum elatius) en kweek (Elytrigia repens).[7] In Nederland wordt vooral kropaar (Dactylis glomerata) gegeten.[5] Niet het gehele blad wordt opgegeten, alleen de toplaag. De nerven van de bladeren en de houtige delen worden gemeden. De kever laat hierdoor karakteristieke vraatsporen na.

Afbeeldingen

Bovenaanzicht.
Zij-aanzicht.
Twee etende exemplaren.
Vraatsporen op rietgras.
  • (nl) - Stippen.nl - Ongevleugeld lieveheersbeestje - Cynegetis impunctata Linnaeus - Website
  • (nl) - Kaarten met waarnemingen:

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.