Maskerduif

De maskerduif (Oena capensis) is in Afrika voorkomende vogel. Het is de enige soort van het geslacht Oena. De vogel wordt ook als kooivogel gehouden.

Maskerduif
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Columbiformes (Duifachtigen)
Familie:Columbidae (Duiven)
Geslacht:Oena
Soort
Oena capensis
(Linnaeus, 1766)
Afbeeldingen Maskerduif op Wikimedia Commons
Maskerduif op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Uiterlijk

De vogel is 22 tot 26 cm lang, inclusief de 10 tot 12 cm lange staart. Het is een zeer kleine duif, het lijf van de vogel is nauwelijks groter dan dat van een huismus. Het mannetje heeft een zwart "gezicht", borst en hals. De rugzijde is bruinachtig grijs. Het vrouwtje is bruinachtig grijs met een nog lichtere onderzijde en mist het zwarte masker.De staart loopt trapsgewijs af en de staartveren zijn grotendeels zwart. De vleugels zijn roestbruin.[2]

Leefwijze

Het voedsel bestaat uit allerlei soorten zaden, groenvoer en miereneieren.

Verspreiding en leefgebied

Er zijn twee ondersoorten:[3]

De vogel komt wijd verspreid voor in droog gebied, zowel halfwoestijnen met acacia's, als agrarisch landschap. Het is bijvoorbeeld een zeldzame broedvogel in Zuid-Israël.

Status

De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. De maskerduif is vaak algemeen of zelfs talrijk, men veronderstelt dat de soort in aantal vooruit gaat. Om deze redenen staat deze duif als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Verzorging als siervogel

Ze eten allerlei soorten zaad, miereneieren en af en toe een meelworm. Tevens staat er groenvoer op hun menu.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.