Nysius graminicola

De Nysius graminicola is een wants uit de onderfamilie Orsillinae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). 'Composietennysius' is de Nederlandse naam voor deze wants op Waarneming.nl, waar voor alle in de Benelux voorkomende wantsen eenduidige Nederlandse namen zijn ingevoerd.[1][2]

Nysius graminicola
Composietennysius (Nysius graminicola), maar niet helemaal zeker vanwege de gelijkenis met de kruiskruidnysius. (gemaakt in de Ardèche)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Onderfamilie:Orsillinae
Geslacht:Nysius
Soort
Nysius graminicola
(Kolenati, 1845)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Nysius graminicola op Wikispecies
Portaal    Biologie
Insecten

Uiterlijk

Het is een geelachtig bruingrijze wants, die 3,6 – 5 mm lang is. Het tweede segment van de antenne is lichtbruin met een donkere ring bij de basis. Over de kop lopen twee zwarte strepen. Het hemi-elytrum (de deels verharde voorvleugel) is licht doorschijnend en het membraan (doorzichtig deel van de voorvleugel) is helder en meestal zonder tekening. De soorten uit het geslacht Nysius zijn zeer moeilijk uit elkaar te houden. De composietennysius is vooral zeer vergelijkbaar met de kruiskruidnysius (Nysius senecionis ). De kruiskruidnysius heeft een korter 1e segment van de achterste tarsus, dat kleiner is dan de gezamenlijke lengte van de 2e en 3e segmenten (inclusief “klauwtjes”).[3]

Verspreiding en habitat

De soort komt in Europa vooral voor in het Middellandse Zeegebied en Zuidoost-Europa. Hij is verder verspreid in Noord-Afrika, Klein-Azië, Centraal-Azië en China. Ze komen voor in droge, warme, open gebieden met een zandbodem.

Leefwijze

Deze wants leeft polyfaag op planten uit de composietenfamilie (Asteraceae). Bijvoorbeeld alsem (Artemisia), kamille (Matricaria), Chrysanthemum, Centaurie (Centaurea), Hoogstwaarschijnlijk overwinteren imago’s.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.