Bruine graswants

Notostira elongata (of bruine graswants) (Syn. Cimex elongata) is een wants uit de familie van de Miridae, de blindwantsen. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Étienne Louis Geoffroy in 1785.

Bruine graswants
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Notostira
Fieber, 1858
Soort
Notostira elongata
(Geoffroy, 1785)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Bruine graswants op Wikispecies
Portaal    Biologie
Insecten

Uiterlijk

De langgerekte wants kan 6 tot 8,5 mm lang worden en valt door zijn kleur en vorm niet op tussen het gras. De soort is altijd langvleugelig (macropteer) en heeft opvallend lange achterpoten en antennes. De mannetjes zijn geelgroen met over de hele lengte in het midden een zwarte streep en op de kop 2 lichte vlekken. Het vrouwtje is geler van kleur en de duidelijke zwarte streep ontbreekt waardoor die sterk lijkt op de langsprietgraswants Megaloceroea recticornis. Bij die laatste zijn de zwarte haartjes op het eerste antenne segment en de schenen echter kort en stekelig, terwijl Notostira elongata daar langere zachte haartjes heeft. Verder is de soort te verwarren met het vrouwtje van de gewone smallijf Stenodema laevigata, die heeft echter puntjes op het halsschild.

Levenswijze

De soort kent twee generaties per jaar, de paring vindt plaats in de winter en de eitjes ontwikkelen zich in de lente. De volwassen wantsen kunnen gevonden worden van mei tot juli en de tweede generatie vanaf augustus. De eerste eitjes worden in april afgezet op de waardplant, grassen en granen zoals bijvoorbeeld beemdgras, struisgras, zwenkgras, kweekgras, rogge en tarwe.

Verspreiding en voorkomen

De bruine graswants is in Nederland vrij algemeen op droge plaatsen met grassen en granen en kan overal in Noord-Afrika, Azië en Europa gevonden worden, (met uitzondering van Albanië, Andorra, Bosnië en Herzegovina).

Afbeeldingen

  • Kaarten met waarnemingen:
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.