Noordzijde (Amsterdam)

De Noordzijde is een straat in Amsterdam Slotermeer en tevens de noordoever van de Sloterplas.

Noordzijde
Geografische informatie
Locatie      Amsterdam
StadsdeelNieuw-West
WijkSlotermeer
Postcode1064
Algemene informatie
Openbaar vervoerTramlijn 7 (westkant)
Noordzijde met flats gezien vanaf de Sloterplas

De straat werd bij een raadsbesluit van 6 oktober 1948 vernoemd naar de ligging ten opzichte van de Sloterplas net als de andere oevers die de namen Meer en Vaart, Oostoever en President Allendelaan kregen.[1]

De straat loopt oost-west en begint bij de rotonde Oostoever en ligt in het verlengde van de Jan Evertsenstraat. Op het eerste stuk loopt de straat naar het noordwesten en kent een ventweg met brede groenstrook. Vervolgens loopt de straat naar het westen met een ruime bocht tot vlak bij de Slotermeerlaan. In tegenstelling tot vroeger gaat de straat niet meer over in de Socratesstraat.

De straat kende oorspronkelijk alleen bebouwing aan de noordzijde, eerst drie hoge flats aan de Burgemeester Hogguerstraat naar een ontwerp van Piet Zanstra en na de T-kruising met de Burgemeester Rendorpstraat vervolgens een aantal portiekflats. Na brug 617 over een naamloos water was er oorspronkelijk behalve een aantal scholen en een kerk geen bebouwing aanwezig. Na de afbraak van de scholen kwam het terrein braak te liggen en verscheen er voor bepaalde tijd een woonwagenkamp.

In de jaren negentig van de 20e eeuw werd het terrein bestemd voor woningbouw en kwam hier aan weerszijde een nieuwbouwwijkje Noorderhof. Hierbij werd de Noordzijde verlegd met een bocht naar het zuiden en daarna naar het noorden van de wijk en kreeg het oorspronkelijke gedeelte de naam J.F. Berhofplantsoen, dat nu overgaat in de Socratesstraat. Sindsdien is het laatste deel van de straat geen doorgaande straat meer maar alleen bestemd voor bestemmingsverkeer.

Aan de zijde van de Sloterplas bevindt zich een brede wandelboulevard in aansluiting op het terras bij de Oostoever. Ook bevindt zich er een jachthaven met een pier. Aan de andere kant van de jachthaven bevindt zich een baai oorspronkelijk de "Varkensbaai" genoemd maar tegenwoordig het Sloterstrand genoemd.[2]

In 2017 verrees halverwege, op het bastion tegenover de Burgemeester Rendorpstraat, het Van Eesteren Paviljoen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.