Nöggerath

Nöggerath was een Amsterdamse bioscoop in de Reguliersbreestraat 34 vernoemd naar oprichter Franz Anton Nöggerath sr. en opende in 1907 als eerste originele en jarenlang tevens grootste bioscoopgebouw in Amsterdam. Het huidige exterieur vormt Amsterdams oudste bioscooparchitectuur. De voorgevel is uitgevoerd in de stijl van de jugendstil of art nouveau. De bakstenen gevel heeft een gebeeldhouwde onderpui. Architecten waren: Petrus Cornelis Samuel (1907), H. van Vreeswijk, E.C.W. Klijn (verbouwing tussen 1945-1949,), Rappange & Partners (2001, restauratie gevel). Tuschinski Maatschappij exploiteerde de bioscoop van 1949 1983. Nu is het gebouw een onderdeel van Pathé Tuschinski.

Franz Anton Nöggerath Sr. (1859 - 1908)

Nöggerath eindigde als seksbioscoop en sloot in 1983 als zelfstandig theater en werd omgedoopt tot Tuschinski 3. Jarenlang was in het portiek Dillmann's bloemenkiosk. In 1999-2001 werd het opnieuw verbouwd en het interieur is nu onherkenbaar als foyer en inbouwzalen 4-5-6 van het Tuschinski-complex, ook binnendoor bereikbaar via Tuschinski's zogenaamde Japanse kamer. De witte bakstenen voorgevel met ingang aan de Reguliersbreestraat (tegenover de voormalige Cineac) en monumentale neoclassicistische zijgevel aan de Schapensteeg zijn gerestaureerd naar de situatie van 1907, tegelijk met Tuschinski.

In opdracht van Pathé Cinemas werd het gebouw in de periode 1999-2001 voorbereid en verbouwd tot art-house bioscooptheater met een drietal -kleinere- zalen (ca. 120 stoelen). Tijdens de verbouw zijn de voor- en zijgevels geheel gerestaureerd. Van het oorspronkelijke Nöggerath theater was al bij de start van de voorbereidingen met uitzondering van de gevels niets meer over.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.