Nieuwe watertoren (Almkerk)

De watertoren in Almkerk werd gebouwd aan het einde van de jaren 40 van de 20e eeuw.

Watertoren Almkerk
De watertoren steekt boven Uppel uit
PlaatsAlmkerk (Uppel)
Bouwjaareind jaren 40
Hoogte43,30 m
Inhoud500 m³

De watertoren heeft een hoogte van ca. 43 meter. De toren verving de in 1945 vernietigde oude watertoren. Hij staat binnendijks aan de Oude Uppelsedijk in het dijkdorp Uppel en is goed zichtbaar vanaf de A27 richting Gorinchem.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is de zogenaamde 'oude' watertoren van Uppel opgeblazen door het Duitse leger. De 'nieuwe' watertoren van Uppel is ontworpen door de heer Cees de Bever (geboren in 1897) van De Bever Architecten in opdracht van "Waterleiding Maatschappij Noord-West-Brabant". De watertoren domineert het silhouet van Uppel door haar grote hoogte die nog versterkt wordt door de ligging boven op de dijk. Tot 2008 werd de toren nog gebruikt ten behoeve van de drinkwatervoorziening van het Land van Altena. De toren bevat een reservoir met een inhoud van 600 m3.

Sinds januari 2014 is deze toren op het bestemmingsplan aangeduid als ‘recreatief’ met de aantekeningen 'bedrijfswoning', 'bed and breakfast', 'seminarruimte', 'geluidsstudio' en 'klimwand'.

Het verbouwen van de binnen- en de buitenruimte van de watertoren vereisen een zekere mate van creativiteit. De toren heeft een diameter van circa 12 meter (deze loopt naar boven een halve meter toe) en een oppervlakte van circa 106 vierkante meter. Er staan echter vijf pilaren van 80x80 cm in deze ruimte, die eigenlijk alle vijf in de weg staan voor een probleemloze herinrichting. Aangezien deze pilaren (van +/- 1200 kilo per strekkende meter) een behoorlijk grote bak dragen, kunnen deze pilaren niet verwijderd worden zonder het gehele betonnen waterreservoir af te moeten breken.

Zie ook

Trivia

Job woont in een watertoren: 'Ramen lappen doe ik abseilend' https://www.nu.nl/wonen/6031654/job-woont-in-een-watertoren-ramen-lappen-doe-ik-abseilend.html (via @NUnl)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.