Nick ter Wal

Nick ter Wal (1983) is een weblogger, publicist en antiquaar uit de Nederlandse stad Groningen.

Loopbaan

Ter Wal studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Groningen maar maakte zijn studie niet af. Hij werkte tussen 2007 en 2008 eerst als antiquaar bij De Slegte, vanaf 2008 bij het antiquariaat van Fokas Holthuis.

Tijdschriftredacteur en publicist

Ter Wal was tussen 2007 en 2012 redacteur van het literaire tijdschrift Tzum, sinds 2009 is hij redacteur, van 2011 tot maart 2013 was hij redactiesecretaris van het tijdschrift over boek en prent De Boekenwereld. In dat laatste tijdschrift publiceert hij vanaf 2005.

In 2008 stelde Ter Wal een bloemlezing mee samen uit het werk van A. Marja (Ergens halverwege zweven) die in 2010 werd gevolgd door Geen mooij-schrijverij voor u en mij! 92 opdrachtexemplaren van A. Marja waarin hij 92 opdrachten van de dichter in zijn boeken beschreef. In 2012 publiceerde hij, samen met Roos Custers, een literaire wandelgids voor Groningen en Haren: Literaire wandeling Groningen. Door gevleugelde voeten betreden (Groningen, kleine Uil, 2012).[1] In 2018 kwam het boek De schrijfmachine, Portret van Ferdinand Langen uit. Hij was in staat dit boek te maken omdat in 2017 het Hendrik de Vriesstipendium aan hem was toegekend.

Weblogger

Ter Wal werd bekend als blogger van het weblog Artistiek Bureau waarin (soms obscure) schrijvers en dichters en het boek centraal staan. Erkenning voor zijn werk als blogger kwam er in 2012 toen hem de Menno Hertzberger Aanmoedigingsprijs werd toegekend, die op 15 november van dat jaar werd uitgereikt in de Haagse Koninklijke Bibliotheek.

Drukker-uitgever

Sinds 2004 geeft hij handgedrukte publicaties uit via zijn uitgeverij "PS". De eerste uitgave ervan, nog zonder die naam, was Couperus, een druksel van het "ikje" dat gepubliceerd was in NRC Handelsblad. Hij gaf daarna werk uit van Menno Wigman (2007-2012), Gerrit Komrij (2009) en Twee nagelaten gedichten van Hans Warren (2011).[2]

Nanne Tepper

Ter Wal verzorgde het boek De kunst is mijn slagveld, een uitgave (in 2016) van de brieven van Nanne Tepper, een Groningse schrijver die de belofte van een grote literaire toekomst na zijn bekroonde debuut De eeuwige jachtvelden niet had waargemaakt. Ter Wal maakte de selectie en zorgde voor een inleiding annex verantwoording.[3] Dit boek sloeg aan[4] vanwege de stijl van de brieven en de veelzijdige aandacht voor moderne en klassieke kunst.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.