Negationisme

Negationisme (van het Latijnse negare, ontkennen) is het ontkennen of extreem minimaliseren van in het algemeen aanvaarde historische gebeurtenissen. Aanhangers of zogenoemde negationisten gaan vaak uit van feiten en bestuderen geschiedenis op zo'n manier dat er bekeken wordt of iets wel werkelijk zo heeft plaatsgevonden als de geschiedenisboeken dit vertellen. Zij spreken zelf vaak liever van revisionisme, een nieuw licht werpen op een oude zaak met moderne methodes waarmee bepaalde zaken toentertijd niet gecontroleerd konden worden.

Een bekend voorbeeld van negationisme is het ontkennen van de Holocaust, dat in verschillende landen expliciet strafbaar is gesteld. Zo geldt in België de zogenaamde negationismewet[1]. Deze wet verbiedt het goedkeuren van de Holocaust, het pogen te rechtvaardigen van de Holocaust, het ontkennen van de Holocaust en het schromelijk minimaliseren van de Holocaust. De geldboete kan oplopen tot 5.000 euro, aangevuld met een gevangenisstraf van maximaal één jaar.[2] Ook de Armeense Genocide wordt overigens door veel pan-Turkse organisaties ten stelligste ontkend.

Tegenstanders van negationismewetten zeggen dat het strafbaar stellen van een selectie van meningen, hoe onwaar ze ook mogen zijn, in strijd is met het recht op vrije meningsuiting.

In Nederland is aanhangig het Voorstel van wet van het lid Voordewind tot strafbaarstelling van het in de openbaarheid ontkennen, op grove wijze bagatelliseren, goedkeuren of rechtvaardigen van volkerenmoord (strafbaarstelling negationisme)[3]. In Frankrijk is het ontkennen van de Armeense Genocide strafbaar.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.