Ménégaux' lijstergaai

De Ménégaux' lijstergaai (Garrulax courtoisi) is een zangvogel uit de familie Leiothrichidae. Het is een ernstig bedreigde, endemische vogelsoort met een bijzondere verspreiding op twee ver uiteen gelegen locaties binnen China.

Ménégaux' lijstergaai
IUCN-status: Kritiek[1] (2012)
Ménégaux' lijstergaai in Audubon Zoo in New Orleans (VS)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Leiothrichidae
Geslacht:Garrulax (Lijstergaaien)
Soort
Garrulax courtoisi
Ménégaux, 1923
Afbeeldingen Ménégaux' lijstergaai op Wikimedia Commons
Ménégaux' lijstergaai op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Herkenning

De vogel is 24 tot 25 cm lang en opvallend gekleurd. De kruin en nek zijn grijsblauw. De vogel heeft een zwart masker dat sterk afsteekt bij een heldergeel gekleurde keel. Dit geel gaat naar de borst en buik toe over in wat valer witgeel. De iris is roodachtig, de snavel is zwart en de poten grijs. Van boven is de vogel okerkleurig. Er is geen verschil tussen mannetje en vrouwtje.[2]

Verspreiding en leefgebied

Deze soort is endemisch in China en telt 2 ondersoorten:

Het leefgebied bestaat uit gemengd bos, of half open bosgebieden met verspreid groepjes grote bomen, vaak in de buurt van menselijke bewoning.

Status

De vogel was aanvankelijk alleen bekend van exemplaren uit het Simao district. Daar was de vogel in de jaren 1970 nog algemeen. In de jaren 1980 werden er nog vogels aan dierentuinen verkocht. Het leefgebied daar verdween en na de jaren 1990 is de vogel niet meer in Simao waargenomen. Na de eeuwwisseling werd de populatie in Jiangxi ontdekt. In 2011 werd deze populatie geschat op rond de 250 individuen. De populatie-aantallen nemen af door illegale vangst voor de handel en door stadsuitbreiding. In gevangenschap leefden in 2012 144 vogels in 25 verschillenden instellingen, niet meegerekend wat in illegaal bezit is. Om al deze redenen staat deze soort als ernstig bedreigd (kritiek) op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.