Mylabris quadripunctata

Mylabris quadripunctata is een kever uit de familie oliekevers (Meloidae). Er is nog geen Nederlandse naam voor deze soort, die niet voorkomt in Nederland en België.

Mylabris quadripunctata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Meloidae (Oliekevers)
Geslacht:Mylabris
Soort
Mylabris quadripunctata
Linnaeus, 1767
Afbeeldingen Mylabris quadripunctata op Wikimedia Commons
Mylabris quadripunctata op Wikispecies
Portaal    Biologie

Beschrijving

De 13 tot 16 millimeter lange kever is te herkennen aan de oranje tot felrode dekschilden, de rest van het lijf is zwart. De kop en het borststuk zijn kraal-achtig en de twee tasters zijn duidelijk gesegmenteerd, de uiteinden zijn breder. De naam quadripunctata betekent 'vier punten', en is te danken aan de twee grote zwarte vlekken op ongeveer het midden van het achterlijf en twee kleinere aan de voorzijde. Ook links en rechts van de kleine vlekken zijn twee vlekjes te zien en soms zijn de vlekken vergroeid. De achterlijfspunt is zwart en over het hele lichaam is een fijne, zwarte beharing aanwezig.

Algemeen

Mylabris quadripunctata komt voor langs het Middellandse Zeegebied tot in Turkije, en is in veel streken nog zeer algemeen. De volwassen kever leeft van bloemdelen en nectar en is te zien in bloemrijke terreinen zoals grasvelden. De ontwikkeling van het nageslacht is afhankelijk van sprinkhanen. Deze zetten de eitjes af in een holletje onder de grond, waarna de vrouwelijke kever deze holletjes opzoekt en een eitje afzet. De uitgekomen larve ziet eruit als een bruine worm met pootjes en zoekt de sprinkhanen-eitjes op. Deze worden opgegeten tot de larve voldoende gegroeid is om te verpoppen. Na enige tijd kruipt de volwassen kever uit de grond, die van juni tot oktober te zien is.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Mylabris quadripunctata op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.