Museum Joure

Museum Joure is een museum in Joure in de Nederlandse provincie Friesland. Het museum profileert zich als 'museum van het maken' en laat vier clusters van collecties zien: Douwe Egberts/koffie en thee; Friese klokken; drukkerij en metaal. Het museum wordt ondersteund door de vereniging Vrienden van Museum Joure.

Museum Joure
LocatieJoure, Friesland
Coördinaten52° 58 NB, 5° 48 OL
Typecultuurhistorisch
Thema19e eeuw
Opgericht1976
Huisvesting
MonumentstatusRijksmonument
Monumentnummer334027
Aantal bezoekers21.000
Lid vanMuseumfederatie Fryslân
Detailkaart

Website
Portaal    Kunst & Cultuur

Beschrijving

De eerste voorloper van Museum Joure is in 1976 opgericht: de stichting Johannes Hesselhuis. Het museum was gevestigd in het voormalige pakhuis van Douwe Egberts, gelegen op een voormalig industrieterreintje. Door de tijd heen werden meerdere panden aan het museum toegevoegd. Tegenwoordig heeft het museum een naamswisseling ondergaan en bestaat het uit tien gebouwen, waarvan 7 rijksmonumenten, een grote tuin en de kades langs de Overspitting en de opvaart.

  • Bezoekers kunnen een kaartje kopen in het pand aan de Midstraat 99 (rijksmonument). De ontvangstbalie van het museum wordt gecombineerd met de informatiefunctie van VVV Waterland van Friesland. In dit pand is ook het museumcafé De Túnkeamer, de groepruimte It Kofjelokaal en de fraai ingerichte salons van C.J. de Jong te vinden. Hij was een nazaat van Douwe Egberts en jarenlang directeur van het bedrijf.
  • De naastgelegen museumwinkel De Witte Os, Midstraat 97 (rijksmonument) is vanoudsher het winkeltje van Douwe Egberts. Hier gaan nog steeds versgebrande koffie, losse thee en ouderwetse snoepjes over de toonbank.

Museumbezoekers steken vervolgens de Museumstraat over om de route te vervolgen.

  • In de nieuwbouw worden de bezoekers welkom geheten. Op de verdieping worden wisselexposities gehouden.
  • In het grote pakhuis (het Johannes Hesselpakhuis, rijksmonument) is een expositie over koffie, thee en de geschiedenis van Douwe Egberts te zien.
  • Het geboortehuis van Egbert Douwes stond oorspronkelijk in Idskenhuizen, maar is in de jaren 80 verplaatst naar de tuin van het museum.
  • In het kadehuis is een authentieke werkplaats van een koperslagerij te zien. Niet toegankelijk voor publiek is de koffiebrand-ruimte.
  • Het voormalige kantoorgebouw van de firma Keverling is tegenwoordig ingericht met een collectie Friese klokken en een klokkenmakerswerkplaats. Ook is hier een werkplaats van een zilversmederij te zien. Op de verdieping is een educatieruimte.
  • Aan de andere kant van de opvaart staat de karakteristieke metaalwarenfabriek van Keverling (rijksmonument). In één deel van dit pand wordt de geschiedenis vertelt van de firma Keverling, die vooral bekend is als geel(koper)gieterij. Het andere deel is ingericht als zetterij en drukkerij. Hier zijn op donderdag vrijwillige drukkers actief.
  • Het laatste pand in het complex is It Sael (rijksmonument). Dit pand is vroeger de gemeentelijke armenopvang geweest en later werd het gebruikt door Keverling. Tegenwoordig is het grotendeels ingericht met een collectie Friese klokken in bruikleen van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed.

Zie ook

Zie de categorie Museum Joure van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.