Modekngei

Modekngei, voluit Ngara Modekngei (Palaus voor 'verenigde sekte'), is een monotheïstische religie die in Palau zijn oorsprong vond, en daar wordt aangehangen door 8,7 procent van de bevolking.

Het Modekngei is op Babeldaob gesticht in 1915 door Temedad uit Chol (de hoofdplaats van Ngardmau) maar is nu over heel Palau verspreid. In de godsdienst staan dorpsgeesten, voorouderverering en natuurgoden centraal. Sommige inwoners van het land laten hun lichten branden om spoken af te weren, en het is daarom dat het Modekngei door sommigen als louter bijgeloof wordt gezien.

Geschiedenis en inhoud van de Modekngei

Vroeger geloofden de Palauanen in een groep hiërarchische goden, de chelid (de mensen communiceerden met de chelid door middel van een medium: kerong), die elk een titel hadden. Deze groep bestond uit de goden die door het volk aanbeden werden, de bladek, die verondersteld werden het volk te beschermen. Een vast ritueel bij de aanhangers van het Modekngei is het bij begrafenissen vragen aan de bladek naar de oorzaak van de dood. Dit ritueel noemt men de sis. En als een persoon was bestolen vroeg hij of zij aan de bladek om de dief te straffen (de temallgewoonte).

De tweede groep van goden, de "slechten", zijn de deleb. Zij werden als geesten beschouwd en gevreesd.

Het ontstaan van het Modekngei zoals het nu is

Tussen 1915 en 1919 beweerde ene Temedad uit Chol aangesproken te zijn door een oppergod. Deze vroeg aan Temedad om het Palause volk te leiden en hen de gewoontes van de Modekngeigodsdienst aan te leren. Het was pas dan dat deze nieuwe godsdienst, een mengelmoes van de godsdiensten van alle bezetters die Palau had gekend, echt vast lag, en de mensen in de oppergod Ngirchomkuuk begonnen te geloven, die te vergelijken is met Jezus Christus van het christendom.

De belemmering van het Modekngei

Bij de Duitse bezetting van Palau werd het Modekngei verboden maar de aanhangers bleven hun nationale goden stiekem koesteren. Nog later kwamen de Amerikanen. Na verschillende bezettingen bleven er maar weinig Modekngeigelovigen over. Daarom is vandaag de dag maar 8,7% van alle Palauanen Modekngeiaanhanger.

Keskes

Het Modekngei kent geen bijbel, maar wel keskes (psalmen).

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.