Mangaan(II)carbonaat

Mangaan(II)carbonaat is het mangaanzout van waterstofcarbonaat, met als brutoformule MnCO3. Het komt in de natuur voor als het mineraal rhodochrosiet. Het is een roze-rode kristallijne vaste stof, die bruin wordt als ze aan de lucht wordt blootgesteld. Mangaan(II)carbonaat is praktisch onoplosbaar in water. De hardheid op de hardheidsschaal van Mohs bedraagt 3,8.

Mangaan(II)carbonaat
Structuurformule en molecuulmodel
Mangaan(II)carbonaat-poeder
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
MnCO3
IUPAC-naammangaan(II)carbonaat
Molmassa114,94 g/mol
CAS-nummer209-942-9
EG-nummer598-62-9
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Hygroscopisch?ja
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvast
Kleurbruin
Dichtheid3,1 g/cm³
Smeltpunt(ontleedt) > 200 °C
Onoplosbaar inwater
Brekingsindex1,597 (589 nm, 20 °C)
Geometrie en kristalstructuur
Kristalstructuurhexagonaal
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Synthese

Mangaan(II)carbonaat wordt geproduceerd uit het erts rhodochrosiet. In het laboratorium kan het bereid worden door aan een waterige oplossing van een mangaan(II)zout (zoals mangaan(II)chloride of mangaan(II)sulfaat) natriumcarbonaat toe te voegen. Dan slaat mangaan(II)carbonaat neer als het monohydraat (MnCO3 · H2O):

Als de verzadigde oplossing samen met het precipitaat wordt verwarmd in afwezigheid van luchtzuurstof, wordt het monohydraat omgezet in watervrij mangaan(II)carbonaat.[1]

Eigenschappen

Mangaan(II)carbonaat ontleedt bij verhitting rond 200°C tot mangaan(II)oxide, met vrijzetting van koolstofdioxide:

In verdund zwavelzuur wordt mangaansulfaat gevormd, eveneens met vrijzetting van koolstofdioxide:

Toepassingen

Het erts rhodochrosiet wordt gebruikt voor de productie van mangaan(IV)oxide via elektrolyse.

Mangaan(II)carbonaat wordt verder onder meer gebruikt als pigment (mangaanwit), voor de kleuring van keramische materialen, als additief in veevoeder, in de metaalbehandeling en als droogmiddel voor vernis.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.