Maleise zwarte gaai

De Maleise zwarte gaai (Platysmurus leucopterus) is gaaiensoort uit het monotypische geslacht Platysmurus de familie kraaien (Corvidae). Deze gaai wordt vaak tot de groep van de boomeksters (Dendrocitta, Crypsirina en Temnurus) gerekend en zou het meest verwant zijn aan de eksters uit het geslacht Crypsirina.[2] Hierover bestaat geen consensus.

Maleise zwarte gaai
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Maleise zwarte gaai (Platysmurus leucopterus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Corvidae (Kraaien)
Geslacht:Platysmurus
Soort
Platysmurus leucopterus
(Temminck, 1824)
Afbeeldingen Maleise zwarte gaai op Wikimedia Commons
Maleise zwarte gaai op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Kenmerken

De Maleise zwarte gaai is gemiddeld 36 cm lang. Het is een overwegend zwart gekleurde vogel met een kuifje en een opvallende witte vlek op de grote vleugeldekveren. Onvolwassen vogels hebben geen kuif. Op Borneo komt een ondersoort voor (P. l. atterimus) die soms ook als aparte soort (Borneose zwarte gaai) wordt gerekend. Bij deze (onder-)soort ontbreekt de witte vlek op de vleugel.[3][4]

Verspreiding en leefgebied

De Maleise zwarte gaai komt voor op het schiereiland Malakka, Sumatra en Borneo. Het is een vogel van mangrove, regenwoud en hoogopgaand secondair bos tot op een hoogte van 800 m boven de zeespiegel.

De soort telt 2 ondersoorten:

  • P. l. leucopterus: Malakka en Sumatra.
  • P. l. aterrimus: Borneo.

Status

De Maleise zwarte gaai heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven niet groot. Daarom staat deze gaai als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN. De grootte van de populatie is echter niet gekwantificeerd. Op de Grote Soenda-eilanden vindt vooral in laagland veel ontbossing plaats door illegale houtkap en omzetting in terrein voor agrarisch gebruik. In de jaren 1990 kwamen daar nog grote bosbranden bij op Kalimantan. Daardoor geraakt het leefgebied van vogels als de Maleise zwarte gaai sterk ingekrompen en versnipperd.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.