Generaal-majoor

Een generaal-majoor is een militaire rang die in verschillende landen gebruikt wordt.

Geschiedenis

De rang is afgeleid van de oudere rang sergeant-majoor-generaal, die in de 17e eeuw in Nederland bestond. Een generaal-majoor is een hooggeplaatste officier, die normaal gesproken ondergeschikt is aan een luitenant-generaal en boven de brigadegeneraal staat. In landen waar de titel van brigadegeneraal niet bestaat, waaronder veel Oost-Europese landen, vormt de generaal-majoor gewoonlijk de laagste opperofficiersrang.

In het Militair Woordenboek van H.M.F. Landolt (uitgegeven 1861) wordt de rang van generaal-majoor in de Nederlandse krijgsmacht genoemd.

Generaal-majoor bij de Belgische strijdkrachten

De Belgische strijdkrachten kennen de rang van generaal-majoor bij de Rijkswacht, de Landcomponent, de Medische component en de Luchtcomponent. De gelijkwaardige rang bij de Marinecomponent is divisieadmiraal.

Rijkswacht Functie-
schaal
NAVO
Landcomponent Medische Component Luchtcomponent Marinecomponent
Generaal-majoor
Generaal
OF-7 Generaal-majoor
Generaal
Generaal-majoor
Generaal
Generaal-majoor
Generaal
Divisieadmiraal
Admiraal

Generaal-majoor bij de Nederlandse krijgsmacht

In de Nederlandse krijgsmacht bestaat de rang van generaal-majoor bij de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marechaussee en bij het Korps Mariniers. De gelijkwaardige rang bij de Koninklijke Marine is schout-bij-nacht.

Functie-
schaal
NAVO
Koninklijke Marine Koninklijke Landmacht Koninklijke Luchtmacht Koninklijke Marechaussee
OF-7 Schout-bij-nacht
Schout-bij-nacht
(Korps Mariniers: generaal-majoor)
Generaal-majoor
Generaal
Generaal-majoor Generaal-majoor

Officiersrangen (van hoog naar laag)

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.