Magnesiumsulfide

Magnesiumsulfide is het magnesiumzout van waterstofsulfide, met als brutoformule MgS. De stof komt (in zuivere toestand) voor als een wit kristallijn poeder, dat ontleedt in water. De onzuivere stof is rood tot bruin gekleurd en niet-kristallijn.

Magnesiumsulfide
Structuurformule en molecuulmodel
Kristalstructuur van magnesiumsulfide

 Mg2+

 S2−

Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
MgS
IUPAC-naammagnesiumsulfide
Molmassa56,37 g/mol
SMILES
[Mg]=S
InChI
1S/Mg.S
CAS-nummer12032-36-9
EG-nummer234-771-1
PubChem82824
BeschrijvingWit kristallijn poeder
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvast
Kleurwit
Dichtheid2,68 g/cm³
Smeltpunt> 2000 °C
Geometrie en kristalstructuur
Kristalstructuurkubisch
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Synthese

Magnesiumsulfide kan bereid worden uit reactie van magnesiumpoeder met zwavel of waterstofsulfide:

Kristalstructuur en eigenschappen

Magnesiumsulfide kristalliseert uit in een kubisch kristalstelsel en is structureel vergelijkbaar met natriumchloride. Het heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als vergelijkbare ionaire sulfiden, zoals calciumsulfide, strontiumsulfide en bariumsulfide.

Bij contact met water of vocht ontleedt magnesiumsulfide, met vorming van magnesiumhydroxide en magnesiumwaterstofsulfide:

Verdere reactie en protonering van magnesiumwaterstofsulfide leidt tot de vorming van het stinkende waterstofsulfide. Ook bij contact met zuren wordt waterstofsulfide gevormd.

Magnesiumsulfide reageert met zuurstof tot magnesiumsulfaat:

Toepassingen

Tijdens het zogenaamde Linz-Donawitz-proces, een proces om staal te produceren, wordt zwavel verwijderd door toevoeging van grote hoeveelheden magnesiumpoeder. Hierbij ontstaat magnesiumsulfide, dat bovendrijft op het gesmolten ijzer en kan verwijderd worden.

Magnesiumsulfide is een halfgeleider met een vrij grote band gap.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.