Luchtalarm

Het luchtalarm is een geluidssignaal om de bevolking te waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Voor dit alarmsysteem wordt vanouds een sirene gebruikt en daarom wordt het alarm ook wel de sirene genoemd.

Sirene op een paal in Nederland
Sirene op een flat in Nederland

De term 'luchtalarm' is ontleend aan luchtaanvallen, maar het alarm kan ook worden gebruikt bij andere gevaren, zoals luchtvervuiling.

Nederland

Het luchtalarmsysteem werd oorspronkelijk tijdens de Koude Oorlog opgezet in het kader van de civiele verdediging. In Nederland werd in 1993 besloten het te vervangen door een moderner systeem. Het principe bleef echter gelijk: sirenes die in een bepaald gebied de bevolking konden waarschuwen bij grote calamiteiten. Ook de maandelijkse testen, die aanvankelijk na de val van de muur in 1989 waren stopgezet, werden hervat.

Verspreid over het hele land staan er ongeveer 4278[1] sirenes, die draadloos en onafhankelijk van elkaar aangezet kunnen worden vanuit de alarmcentrale van de regionale brandweer. De bevolking is van tevoren geïnstrueerd om in het geval dat de sirene gaat naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en radio of televisie aan te zetten. Op de aangewezen calamiteitenzenders kan de overheid verdere aanwijzingen geven, bijvoorbeeld dat een gebied geëvacueerd zal worden.

Test

Het alarm wordt eens per maand getest, op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur, om te controleren of de sirene overal werkt en te horen is, maar ook om het alarmsysteem bij het publiek in het bewustzijn te houden. Vanaf 1997 werd de sirene slechts eenmaal per jaar landelijk luid getest (op de eerste woensdag van juni) en eens per maand stil. In 2000 gebeurde dit echter niet vanwege de vuurwerkramp in Enschede. Met ingang van september 2003 is de maandelijkse luide test weer ingevoerd om de bekendheid van het alarmsysteem te vergroten. Als de eerste maandag van de maand een nationale of religieuze feestdag is wordt de test niet uitgevoerd. In november 2015 was het testalarm in twee steden niet te horen om net gearriveerde vluchtelingen niet te verontrusten.

Andere vormen van alarmering

In 2008 werd onderzocht of doven per sms op hun mobiele telefoon gealarmeerd kunnen worden bij rampen.[2]

Op 4 februari 2013 werd een landelijke proef gehouden met het cell broadcasting-systeem NL-Alert. Daarbij ontving, volgens de technologie-website Tweakers.net, 12% het alarm, 22% had het ingesteld maar ontving het niet, 26% had het niet ingesteld en 40% had geen telefoon of provider die het ondersteunde.

Toekomstplannen

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid had het voornemen om per 1 januari 2020 het luchtalarmsysteem uit te schakelen en te ontmantelen. Het ministerie wilde vanaf dat moment de burgers alleen nog maar alarmeren via NL-Alert en de regionale omroepen.[3][4] Minister Ferdinand Grapperhaus heeft de Tweede Kamer laten weten dat die datum niet haalbaar is. Het uitstel is volgens de minister nodig omdat het versturen van een NL-Alert naar mobiele telefoons nog niet voldoende werkt in de grensstreek.Ook is er de groeiende trend dat steeds meer mensen hun mobieltje ’s nachts bewust uitschakelen of in de vliegmodus plaatsen. Daarnaast wil een aantal veiligheidsregio's de sirenes overnemen, bijvoorbeeld in de buurt van de chemische industrie, en daar moeten nog afspraken over gemaakt worden.[5][6] Ook is er vanuit de Tweede Kamer kritiek geuit, onder meer naar aanleiding van de grote landelijke KPN storing op 24 juni 2019. De inzet van NL Alert bleek die dag niet zonder problemen te verlopen.

België

In België werden de sirenes elk trimester getest. Op de eerste donderdag van elke trimester werden de sirenes getest tijdens een proefalarm. Het testen vond plaats tussen 11.45 en 13.15 uur. De werking van de sirenes werd herhaalde keren getest. Na ieder signaal werd via de aanwezige luidsprekers de tekst ‘proefsignaal’ uitgesproken. Ook werden dagelijks twee stille testen uitgevoerd, die niet hoorbaar zijn voor het menselijke gehoor.

Op 4 oktober 2018 vond de laatste test plaats. Na deze test is het systeem afgebouwd. De sirenes blijven wel bestaan rond nucleaire installaties, om te gebruiken in geval van nood, maar een geluidstest wordt niet meer uitgevoerd.[7] De officiële aanbeveling luidt dat mensen zich inschrijven op BE-Alert,[8] een alarmsysteem dat informatie verspreidt via e-mail, sms of telefoon.[9]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.