Luc Soete

Luc Soete (Sint-Jans-Molenbeek, 1950) is een Belgisch econoom. Hij was jarenlang hoogleraar Internationale Economische Betrekkingen aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht, mede-oprichter en directeur van UNU-MERIT en lid van de Nederlandse Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT). Van 2012 tot 2016 was Soete rector magnificus van de Universiteit Maastricht.

Luc Soete reikt een eredoctoraat uit aan Jimmy Wales (2015)

Biografie

Luc Soete studeerde algemeen economische wetenschappen en ontwikkelingseconomie aan de Universiteit Gent, en startte zijn loopbaan als onderzoeker aan het Departement Economie van het toenmalige UFSIA van de Universiteit Antwerpen. In 1978 haalde hij zijn doctoraat in de economie aan de Universiteit van Sussex. Hij werkte achtereenvolgens bij het Institute of Development Studies en de Science Policy Research Unit, beide van de Universiteit van Sussex, en de economische faculteit van Stanford-universiteit. In 1986 werd hij benoemd tot gewoon hoogleraar aan de toenmalige Rijksuniversiteit Limburg (thans Maastricht University), waar hij in 1988 het Maastricht Economic Research Institute on Innovation and Technology (MERIT) oprichtte. In 2006 werd MERIT samengevoegd met het Institute for New Technologies van de United Nations University (UNU-INTECH), met als nieuwe naam UNU-MERIT.

Met andere economen uit de 'Sussex school' zoals Chris Freeman, Keith Pavitt en Giovanni Dosi met wie hij veel samen publiceerde, kan Luc Soete beschouwd worden als een van de grondleggers van innovatiestudies. Dit brede multi-disciplinaire gebied dat de aard, oorsprong, alsmede de determinanten en sociaal maatschappelijke gevolgen van innovatie in alle facetten probeert bloot te leggen, heeft zowel in Nederland als wereldwijd een enorme expansie gekend. Meest geciteerde publicaties van Soete zijn onder meer The Economics of Industrial Innovation (samen met C. Freeman) uit 1997, The economics of technical change and international trade (samen met G. Dosi en K. Pavitt) uit 1990 en de bundel met evolutionaire bijdragen Technical Change and Economic Theory (uitgegeven samen met G. Dosi, C. Freeman, R. Nelson en G. Silverberg) uit 1988, ter gelegenheid van de start van MERIT.

Naast het meer theoretische en conceptuele onderzoek heeft Soete ook bijdragen geleverd aan de empirische analyse van technologische ontwikkeling en innovatie onder meer als mede-grondlegger van het eerste Europese S&T Indicatoren rapport. Ook is Soete bekend om de belangrijke beleidsimpuls die van zijn onderzoek is uitgegaan. Daarbij aarzelde hij niet om nieuwe en soms controversiële paden te bewandelen. Te denken valt onder meer aan zijn pleidooi in 1996 voor een "bit tax". Hij speelde ook een belangrijke rol in de inhoudelijke vormgeving en voorbereiding van de Europese Lissabon summit in 2000. In 1996 en 2002 gaf hij de Nederlandse innovatielezing. In 2005 was hij voorzitter van een Belgische High Level expertengroep rond het behalen van de zogenaamde 3%-norm, het percentage van het BBP voor Onderzoek- en Ontwikkelingsuitgaven door de Europese Commissie voorgesteld, waaraan elke lidstaat in 2010 zou moeten voldoen. In 2007 werd Soete genoemd als nummer 4 in de Europese Kennis Top 10 van het Nederlandse Science Guide.

In 2006 benoemde België Luc Soete tot Commandeur in de Kroonorde.

In september 2012 werd Soete benoemd tot rector magnificus van Maastricht University. In datzelfde jaar pleitte hij voor de invoering van het familiestemrecht.[1]

Zie de categorie Luc Soete van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.