Lokobject

Een lokobject is een object dat door politieagenten, journalisten of burgers in de openbare ruimte wordt geplaatst met de bedoeling overtreders en misdadigers te betrappen. Dit gebeurt in Nederland passief, want het actief uitlokken van een overtreding is in Nederland verboden.[1][2][3]

Voorbeelden van lokobjecten zijn:

Deze objecten zijn vaak voorzien van een verborgen gps-ontvanger en een zender, zodat ze na diefstal kunnen worden teruggevonden.

Lokpersoon

Een lokobject kan ook een persoon zijn, een politieman of -vrouw in burgerkleding:

Anders dan bij een term als 'lokfiets', waarbij het gaat om een echte fiets, gaat het hier om een functionaris die niet noodzakelijk zelf homo of jood is, resp. om een functionaris die geen echte hoer is.

Het kan ook zijn dat het personage niet fysiek gespeeld wordt maar virtueel is, gecreƫerd door een functionaris / journalist / pedojager die zich in tekstberichten, eventueel aangevuld met valse foto's, voordoet als het fictieve personage:

  • lokpuber/pedolokker: tegen cybersex met minderjarigen[7][8][9][10]

In een chatroom op internet resulteert dit soms al binnen enkele ogenblikken in een verdachte reactie. Als de betrokkene en de lokfunctionaris / lokjournalist / pedojager een afspraak maken voor een fysieke ontmoeting en de betrokkene ook een voorbereidingshandeling verricht of op de afspraak verschijnt kan hij/zij in dat stadium al strafbaar zijn, onder meer in Nederland op basis van art. 248e Sr als de vermeende minderjarige jonger dan 16 jaar lijkt. Deze werkwijze is ook gevolgd in het project/televisieprogramma To Catch a Predator. In een context waarin iemand spelen die jonger is dan men is (een vorm van ageplay) door een deel van de deelnemers wordt beoefend kan er onduidelijkheid zijn over de strafbaarheid, omdat de ander dan niet noodzakelijk redelijkerwijs moet vermoeden dat zo iemand zo jong is als hij/zij zegt.

Ook worden soms (niet-seksuele) webcambeelden van een minderjarige gefingeerd met gebruikmaking van echt lijkende animatiebeelden, gecreƫerd met realtime motion capture, met de bedoeling om schijnbaar te bewijzen dat de gesprekspartner in een chat werkelijk degene is waarvoor deze zich uitgeeft (een bepaalde minderjarige), om de ander te bewegen te bevestigen dat hij/zij webcamseks wil met deze vermeende minderjarige, om dit aan de kaak te stellen en/of om, als de poging strafbaar is, deze eventueel te vervolgen of om degene die de poging doet te identificeren om te onderzoeken of hij/zij ook weleens echt webcamseks heeft met een minderjarige en/of aanverwante misdrijven pleegt. Dit is toegepast en wordt verder doorontwikkeld door Terre des Hommes.[11][12] De Wet computercriminaliteit III[13] heeft de zedendelicten van art. 248a en 248e Sr zo aangevuld dat gedragingen ten opzichte van een virtuele creatie van een persoon die de leeftijd van zestien jaren nog niet heeft bereikt (lokpuber) evenzeer strafbaar zijn als die ten opzichte van een echt persoon die de leeftijd van zestien jaren nog niet heeft bereikt.[14]

Er zijn ook berichten over het (geplande of al toegepaste) inzetten van een lokminderjarige die probeert tabak of alcohol te kopen. Er zijn echter ook berichten dat de politie geen jongeren mag aansturen om de wet te overtreden.[15]

In 2017 kwam iemand in het nieuws die opgetreden zou zijn als lokterrorist (iemand die zich voordoet als terrorist om echte terroristen te ontmaskeren), maar niet werd aangestuurd door de autoriteiten, en gearresteerd is op verdenking van terrorisme.

Het woord 'lokhomo' was in 2007 kandidaat voor het Woord van het jaar.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.