Spertijd

Bekendmaking van de avondklok in Wit-Rusland in 1941. Burgers die zich tijdens spertijd zonder dwingende reden op straat begeven, worden direct standrechtelijk doodgeschoten, zo valt te lezen.

Spertijd is de tijd waarin iets verboden is.

Avondklok

Het begrip is bekend als synoniem voor avondklok, de uren waarin de bevolking ('s nachts) niet op straat mag zijn.

Tijdens de bezetting in Nederland (1940-1945) werd er een spertijd ingesteld die oorspronkelijk liep van 24.00 uur tot 04.00 uur in de ochtend. Deze spertijd lag niet vast. Op elk willekeurig moment konden de spertijden worden aangepast. Gedurende de oorlogsjaren werd vanaf 1 februari 1942 – als extra strafmaatregel – de spertijd in Amsterdam aangepast: nu moesten de inwoners van Amsterdam binnen blijven vanaf 20 uur tot aan de volgende ochtend.[1] Degenen die moesten werken gedurende de spertijd (zoals mensen van de Luchtbeschermingsdienst) hadden een extra vergunning van de Duitsers nodig. Zo'n vergunning werd een Sonderausweis of kortweg Ausweis genoemd, die ook bij het persoonsbewijs werd bewaard.

Een avondklok kan ook worden ingesteld als de situatie op straat dit noodzakelijk maakt, zoals bij ernstige onrust of een volksopstand. Ook bestaat in sommige landen, zoals Groot-Brittannië en IJsland, een avondklok voor minderjarigen ter bescherming van de jeugd. Het instellen van een avondklok is een van de maatregelen van de Filipijnse president Duterte tegen drugsgebruik en criminaliteit.

Wie buitenshuis betrapt wordt na het ingaan van de avondklok, kan bestraft worden. Sancties kunnen uiteenlopen van met een berisping naar huis worden gestuurd of een nacht opsluiting in een politiecel, tot een boete of gevangenisstraf. In bijzondere situaties zal de politie of het leger met scherp op overtreders schieten. Kinderen die door de politie worden betrapt tijdens een avondklok voor minderjarigen worden naar het politiebureau gebracht waarna de politie de ouders of voogd contacteert om ze op te halen. Wanneer dit niet mogelijk is, worden de kinderen naar een tijdelijk nachtverblijf gebracht.

Scheepvaart

In de scheepvaart is de spertijd de periode waarin bruggen en sluizen niet bediend worden[2] (van 'gesperd', 'gesloten').

Zie de categorie Curfews van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.