Living Tomorrow

Living Tomorrow is de organisatie achter verschillende projecten rond wonen en leven in de toekomst.

Het ontstaan

Living Tomorrow is in 1991 in België opgericht door de Frank Beliën. Het idee is om een platform op te richten waar verschillende innovatieve bedrijven en instellingen hun producten en diensten tonen, om zo een visie te ontwikkelen op wonen, leven en werken in de toekomst. Ook is het de bedoeling om met deze participanten actief na te denken over toekomstige ontwikkelingen en hoe daarop ingespeeld moet worden. Op 16 maart 1995 werd het eerste project, het Huis van de Toekomst in Vilvoorde, officieel geopend in aanwezigheid van Bill Gates, de CEO van Microsoft op dat moment. Het eerste project liep tot 2000 en was een groot succes. Er volgde een tweede project (2000-2005) en sinds maart 2007 is het derde project open voor het publiek, nog steeds op dezelfde locatie in Vilvoorde. Het platform is ondertussen uitgegroeid tot een symbool voor innovatie en samenwerken en was de start van een onafhankelijke spin-off TomorrowLab (open/networked innovatie katalysator).

Internationalisering

Door het grote succes heeft Living Tomorrow ook internationaal uitgebreid: in Amsterdam stond van 2003 tot 2008 ook een Huis/Kantoor van de Toekomst, vergelijkbaar met dat in Vilvoorde. De participantenlijst was wel anders samengesteld, met onder meer HP, Unilever en Philips als bekende namen.

Het derde project in Vilvoorde is meer dan het Huis van de Toekomst, zoals veel mensen het nog kennen: er is ook nagedacht over het leven op de werkvloer (het Kantoor van de Toekomst) en het leven buitenshuis (de Creatieve Industrieën). De participantenlijst bestaat intussen uit tientallen deelnemers, onder wie bekende namen als Delhaize, Brussels Airlines, Suez, Microsoft en Volvo. Alle participanten hebben op de ene of andere manier bijgedragen tot Living Tomorrow, vooral door hun nieuwste en meestal innovatieve producten ter beschikking te stellen. De meeste producten (zo'n 80%) worden op de markt gebracht tijdens de tentoonstellingsperiode van vijf jaar of zijn al op de markt, maar andere producten (overige 20%) zijn prototypes en/of langetermijnvisies. De derde editie van Living Tomorrow liep af in 2012.

Living Tomorrow ontving sinds haar lancering in 1995 ongeveer 3 miljoen bezoekers. Alle bezoekers worden in algemene rondleidingen (breed publiek) of professionele sessies (professioneel publiek) rondgeleid in het project. Men ontdekt op een boeiende en interactieve manier de toekomst. Meer dan 400 bedrijven, waarvan ongeveer de helft KMO en de helft internationale bedrijven, werkten reeds mee aan het project. Daarenboven vinden in het platform in Brussel ongeveer 300 professionele evenementen per jaar plaats steeds met de toekomst en innovatie als het centrale thema.

Tal van prominenten bezochten tot vandaag het project. De koningin en prins Filip, Bill Gates, Nicholas Negroponte, de premier van China, ministers van Portugal / Italië / Israël / Polen / Duitsland / Nederland / Frankrijk / Korea / Singapore, de voormalige premiers Dehaene / Verhofstadt / Leterme en Europees president Herman van Rompuy, de Vlaamse ministers-presidenten Van Den Brande / Dewael / Leterme / Peeters, Prof. Henry Chesbrough en meer.

TomorrowLab

Reeds vanaf de beginjaren van Living Tomorrow werd duidelijk dat de participanten van het project elkaar niet alleen ontmoetten in het project. Ze wilden ook effectief samenwerken, producten en diensten ontwikkelen en paden betreden die zonder elkaar niet mogelijk waren. Sinds in 2003 prof. Henry Chesbrough aandacht aan dit fenomeen van het nieuwe samenwerken besteedde noemen we dit "open innovatie". Meteen was een nieuwe bestaansreden voor Living Tomorrow geboren: een neutrale katalysator zijn tussen bedrijven, overheden, kennisinstellingen om sneller en efficiënter te kunnen innoveren en hun toekomst in kaart te brengen. Het expertteam dat ontstond binnen Living Tomorrow werd "TomorrowLab" genoemd en werkte ondertussen met tientallen toonaangevende bedrijven samen in toekomstonderzoek naar nieuwe markten, producten en technische integraties. TomorrowLab, opgericht door Joachim De Vos (ook algemeen directeur Living Tomorrow) en Frank Beliën (stichter Living Tomorrow), vormt vandaag een strategisch kernteam binnen Living Tomorrow.

Living Tomorrow

Ondertussen heeft Living Tomorrow een nieuw project voor de toekomst voorgesteld, de "Zorgwoning van de Toekomst". Het project is een eerste deel van het nieuwe toekomstplan Living Tomorrow "2030". De Zorgwoning van de Toekomst wordt gerealiseerd in Limburg. Het project omvat een groots democentrum waarbij een prototype Zorgwoning (RVT) en een prototype Assistentiewoning worden uitgewerkt. Daarnaast komen er deelprojecten zoals de Apotheek van de Toekomst, de Wasruimte van de Toekomst enz. Nieuw aan het Living Tomorrow concept is dat er naast de demo- en gebruiksruimtes ook een heus living lab wordt gerealiseerd. Ongeveer 150 senioren zullen effectief in het aansluitende gebouw wonen in een assistentiewoning of een RVT-omgeving. Het laat toe om gecontroleerde testen rond toekomstige zorgproducten en -diensten uit te voeren. Het operationele gedeelte werd "Bocasa" genoemd. Het wordt het grootste living lab onder één dak in Europa. De lancering vond plaats op 18 oktober 2011 in aanwezigheid van Europees Commissaris voor Gezondheid en Welzijn John Dalli en Vlaams Minister voor Welzijn Jo Vandeurzen. Reeds meer dan 60 bedrijven, overheden, kennisinstellingen en zorginstellingen nemen deel in dit zorgplatform van de toekomst. De investering bedraagt meer dan 16 miljoen Euro voor dit 18.000 m2 project.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.