Lieuwe Visser

Levensloop

Visser werkte eerst als historicus voor hij zijn zangstudie begon bij Jan van der Meent. Hij vervolgde zijn zangopleiding aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome bij Giorgio Favaretto. In 1966 werkte hij mee aan het Holland Festival. Als operazanger vertolkte hij vele hoofdrollen en deed hij in vele producties en premières mee van moderne opera's, zoals in Dorian Gray van Hans Kox (Nederlandse Opera, 1974), Frankenstein van HK Gruber (Parijs, 1983), Doktor Faustus van Konrad Boehmer (Nederlandse opera, 1985), Noach van Guus Janssen (1995) en Esmee van Theo Loevendie (Amsterdam, 1995). Ook speelde hij in de opera Gianni Schicchi (Scheveningen, 1979).

Op diverse festivals was hij een gewild gastzanger, zoals tijdens het Karintisch Zomerfestival in Ossiach (1980) en het Glyndebourne Opera Festival (1981).

Visser was ook als concert- en oratoriumzanger actief. Daarnaast gaf hij hoofdvakles zang aan het Conservatorium Maastricht. Als zangdocent verzorgde hij diverse masterclasses. Ook was hij voorzitter van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. Toen hij daar stopte ontving hij de Amsterdamse Frans Banninck Cock Penning.[1]

Als zanger was hij veelzijdig; zijn combinatie van zowel acteur en vocalist zijn kenmerkte hem. Vooral zijn pleidooi voor hedendaagse Nederlandse muziek maakte hem tot een bekend musicus.

Hij overleed op 73-jarige leeftijd en werd begraven op Zorgvlied.

Discografie

  • Theo Loevendie, Lieuwe Visser, Ensemble M o.l.v. David Porcelijn - De Nachtegaal (LP, Ltd) Composers' Voice (1981)

Literatuur

  • (de) Karl J. Kutsch & Leo Riemens: Großes Sängerlexikon. Vierte, erweiterte und aktualisierte Auflage. Band 5: Suvanny–Zysset, pag. 4912/4913. München 2003, ISBN 3-598-11598-9.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.