Liepke Scheepstra

Liepke Scheepstra (Lioessens, 1 november 1918Amersfoort, 15 september 2002) was een Nederlands verzetsman tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor zijn inspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog ontving hij de hoogste onderscheiding, de Militaire Willems-Orde.

Liepke Scheepstra
Geboren1-11-1918, Lioessens
Overleden15-9-2002, Amersfoort
LandNederland
Ook bekend alsBob
GroepLKP

Hij gebruikte o.m. de schuilnamen Gjalt en Jelt maar werd het meest bekend als "Bob".[1][2]

Scheepstra was voor de oorlog dienstplichtig korporaal bij het Korps Politietroepen. Vanaf 1943 nam hij actief deel aan het verzet. Hij werd door de Landelijke Onderduikorganisatie (LO) aangesteld als leider van de landelijke knokploegenorganisatie (LKP) voor de oostelijke helft van het land, naast Leendert Valstar, die het westelijke deel onder zijn hoede nam. Scheepstra werkte mee aan het samenvoegen van de knokploegen, de Ordedienst en de Raad van Verzet tot de Binnenlandse Strijdkrachten.

Overvallen op gevangenissen in Arnhem

Hij gaf leiding aan de geslaagde overval op de Koepelgevangenis te Arnhem (11 mei 1944), waarbij Frits de Zwerver en Henk Kruithof werden bevrijd. Bij deze en de volgende bevrijdingsactie, de overval op het Huis van Bewaring te Arnhem (11 juni 1944), schakelde hij onder andere de KP-Twente in die onder leiding stond van Johannes ter Horst.

Ook bij de overval op het huis van bewaring te Arnhem op 11 juni 1944, waarbij 54 politieke gevangenen werden bevrijd, had Scheepstra de leiding. Het was de grootste en meest succesvolle bevrijdingsactie uit de bezetting.

Drager Militaire Willems-Orde

Scheepstra werd op 1 oktober 1958 eervol uit militaire dienst ontslagen, en onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, die hij pas na aandrang van Koningin Wilhelmina accepteerde "als plaatsvervangend voor al die anderen". De Britse koning verleende hem de Medaille van de Koning voor Moed tijdens het verdedigen van de Vrijheid[3].

Na de oorlog zette Scheepstra zich in voor de belangen van nabestaanden, het vastleggen van de geschiedenis en het overbrengen van de beweegredenen voor het verzet op latere generaties.

Scheepstra is begraven op Schiermonnikoog. Zijn Collectie Oorlog en Verzet werd overgedragen aan de IJsselacademie en aanvankelijk beheerd door het gemeentearchief van Kampen. Deze bevindt zich nu bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.