Levantkade

Levantkade
Levantkade 1-5 in vroeger tijd maar nauwelijks veranderd
Geografische informatie
Locatie      Amsterdam
StadsdeelAmsterdam-Oost
WijkKNSM-eiland
BeginVerbindingsdam
Eindoostelijk punt eiland
Algemene informatie
Genoemd naarLevant
Naam sinds1914
Opvallende gebouwenAlbertcomplex
Openbaar vervoergeen

De Levantkade is een straat in Amsterdam-Oost.

Geschiedenis en ligging

De straat ligt op het KNSM-eiland en ligt op de noordelijke oever van de Ertshaven. Ze kreeg op 26 augustus 1914 per raadsbesluit haar naam, een vernoeming naar de Levant, de oostelijke kust van de Middellandse Zee. De schepen van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij naar en vanuit dat gebied ontscheepten hier of meerden hier aan. De kade begint bij de weg tussen de Verbindingsdam (die van het eiland een schiereiland maakte) en het Azartplein. Ze loopt vervolgens oostwaarts. Het schiereiland kent echter geen oostelijke toe-/uitgang, dus de kade eindigt op de oostelijke punt van het schiereiland, alwaar het ronde gebouw Emerald Empire van Jo Coenen staat.

De kade werd/was na inrichting volgebouwd met kantoren en opslagloodsen van de KNSM, totdat deze hier vertrok. In de loop der tijden werden de kantoren en loodsen gesloopt en vervangen door woningbouw, dan wel kregen loodsen een herbestemming.

De Levant en de Levantkade zijn naamgevers van het Levantplein (30 oktober 1991), een plein aan de kade.

Kamp Levantkade

Interneringskamp Levantkade door Charles Breijer 1945-1946

Een aantal loodsen heeft in de periode 1945/1946 dienst gedaan als interneringskamp. Er werden in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog aanhangers van de Nationaal-Socialistische Beweging, collaborateurs geïnterneerd, als ook landsverraders en verraders van onderduikers etc. De opgeslotenen, waartegen nog bewijzen moesten worden verzameld of gecontroleerd, moesten er wachten op een proces. De behandeling was afhankelijk van de aard van de kampcommandant. De ene gezaghebber werd getypeerd als duif (zo goed mogelijk behandelen), de andere als havik (behandelen zoals zij hun slachtoffers hadden behandeld). De latere scheidsrechter Leo Horn was een van de bewakers.[1] Dat de toestand verre van optimaal was, blijkt uit diverse opstanden die er uit braken alsmede een epidemie van dysenterie.[2][3] In de nazomer werd het kamp ontruimd, de personen werden verdeeld over kampen verspreid over land zoals Kamp Vught. Ook wel werden mensen vrijgelaten omdat men niet wist wat men met die personen moest aanvangen.

Gebouwen

Na het vertrek van de scheepvaart kreeg het KNSM-eiland in de jaren negentig onder leiding van stedenbouwkundige Jo Coenen een andere indeling. De eerste huizen uit de periode 1903 tot 1912 circa 1916 bleven staan en er kwamen nieuwe woonblokken.

ObjectBouwperiodeMonumentenstatusOmschrijvingAfbeelding
Levantkade 1-51903geenDienstwoningen KNSM ontworpen door Johan Godart van Gendt en Adolf Daniël Nicolaas van Gendt (gebroeders van Gendt).
Levantkade 7-451906-1912geenKantoren/oods KNSM ontworpen door Johan Godart van Gendt en Adolf Daniël Nicolaas van Gendt (gebroeders van Gendt).
Levantkade 49-1671993geenComplex Piraeus verspreid over Levantkade, Levantplein, KNSM-laan en Piraeusplein ontworpen door Hans Hollhoff en Christan Rapp gebouwd rondom een KNSM-pand
Levantkade 151-1651919geenKantoor met loods KNSM
Levantkade1993geenAppartementencomplex Albertcomplex ontworpen door Bruno Albert (afbeelding boven) met een huizenhoog hekwerk van Narcisse Tordoir (afbeelding onder).,

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.