Landgoed Meer en Bos

Landgoed Meer en Bos is een landgoed in Den Haag dat dateert uit de 17de eeuw.

Het koetshuis
Muur om de moestuin
Het meer

Meer en Bos is rond 1600 een gebied met veel bos, met daarin het visrijke Segmeer. In 1606 wordt het gebied door een visser, Adriaen Maertenszoon van der Voort (1577-1675) gekocht, die het meer gaat exploiteren. Tegen het einde van de 17de eeuw wordt er een boerderij gebouwd met de naam Meerwoning.
In 1701 komt er een buitenhuis naast met koetshuis en schuur en vanaf dat moment heet het 'Meer en Bosch'.

Meer en Bos is in de 17de en 18de eeuw een van de vele landgoederen rondom Den Haag. De welgestelde bewoners van de stad gaan erheen om te jagen en 's zomers om aan de stinkende stad te ontvluchten.

Het huidige Meer en Bos

Meer en Bos is een rechthoekig gebied, waarvan een van de smalle kanten nu aan de zeezijde van de Laan van Meerdervoort grenst. Vandaaruit gezien is achterin het Segmeer, met daarachter tegenwoordig een vogeltuin.

Reeds in 1628 wordt melding van het gebied gemaakt. Rond 1700 woont er jonkheer Johan Arent van Cats, vrijheer van Veenhuizen, agent van de keurvorst van de Palts, die de boerderij aan de westkant verbouwt tot herenhuis. Zijn tuinen worden in barokstijl aangelegd, maar worden in de eeuwen daarna aan de heersende mode aangepast.

In 1919 wordt het landgoed openbaar groen. Sinds 1943 is de gemeente Den Haag eigenaar van het landgoed, dat in die tijd aan de rand van Den Haag ligt. Na de oorlog beplant de gemeente het noordelijk gedeelte, dat door de Duitsers vanwege de Atlantikwall vernield is. De bomen aan de zuidkant zijn gedurende de oorlog niet gesneuveld.

In 1966 wordt de boerderij door brand verwoest, maar de gemeente heeft alles gerestaureerd. De boerderij staat sinds 1967 op de Rijksmonumentenlijst.

Meer en Bos grenst aan de achterkant aan de Bosjes van Pex. Beiden maken deel uit van de Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur.

  • Achter het Segmeer en net voor de vogeltuin staat sinds 4 oktober 2006 een bronzen beeld van een reiger. Dit is aangeboden aan de gemeente door de AVN, Stichting Egelopvang, de Haagse Vogelbescherming en de Vereniging voor Natuur Educatie (IVN) als dank voor een nalatenschap, die de verenigingen van mevrouw Th.A. de Vries hebben ontvangen. Het beeld is gemaakt door Goke Leverland in 1998.
  • In de natuur binnen Den Haag komen ongeveer 50 varianten van stinsenplanten voor. De helft daarvan is ook op Meer en Bos te vinden.
  • Het landgoed is van de gemeente, de 18de-eeuwse boerderij en schuur zijn van de eigenaar van het restaurant.
  • Zie ook: Gemeente Den Haag over Meer en Bos
  • Zie ook: De Vroedschap van s' -Gravenhage 1572-1795: - Jhr. Johan Arent van Cats, Vrijheer van Veenhuizen, enz., agent van de Keurvorst van Paltz, Dijkgraaf van den Hondsbossche en duinen tot Petten, Raad, Schepen en Burgemeester van Alkmaar enz., en zijn zonen Jhr. Jakob en Jhr. Willem Maurits (II) van Cats, erfheeren van ter Coulster, Heiloo en Oestdom, enz.

Wijndaelerplantsoen

Toen de Laan van Meerdervoort in 1930 werd doorgetrokken, sneed deze Meer en Bosch in twee stukken. Het grootste deel ligt aan de zeezijde, en heet nu Meer en Bos, en aan de landkant is nog een stukje over, dat nu het Wijndaelerplantsoen heet. Daar staan nu de Pastoor van Arskerk van architect Aldo van Eyck en serviceflat, de Mozartheuvel.

Het Wijndaelerplantsoen maakt deel uit van hetzelfde oerbos als het Haagse Bos en de Haarlemmer Hout. Later werd het een deel van het Sterrenbos van Landgoed Meer en Bos. Het bos bestaat voornamelijk uit duineiken, die in een 'stoof'vorm groeien: verschillende stammen komen voort uit één wortelgestel. De grootste stoof bestaat uit zeven stammen en heeft een doorsnede van acht meter.

In september 2011 is de bouw van een appartementengebouw van start gegaan. Vooraf waren er veel bezwaren tegen de bouw op deze plaats. Naar aanleiding van de bezwaren, is het aantal te kappen bomen van ca. 300 ongeveer gehalveerd.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.