Duinlust

Duinlust is een buitenplaats aan de Duinlustweg in Overveen. Het landhuis is in gebruik voor evenementen. Het park is een natuurgebied in beheer bij Staatsbosbeheer.

Duinlust
Algemeen
EigenaarStaatsbosbeheer (buitenplaats)
Monumentale statusrijksmonument (complex)
Monumentnummer514779

Geschiedenis

In 1783 krijgt koopman Jan Gijsen Middelkoop een stuk grond in erfpacht waar hij een huis op bouwt, rogge verbouwt en een boomgaard plant. Zijn erven verkopen het in of na 1810 aan Jhr Jan Willem Druyvesteyn (1786-1857), griffier van het Bloemendaalse vredegerecht. Hij sticht de buitenplaats 'Duinlust' en bouwt er een wit, in Empirestijl opgetrokken huis, ontworpen door Thomas Atkinson. Er komt ook een orangerie, die nog steeds bestaat.
In 1828 verkopen zijn erfgenamen het huis aan Johanna Jacoba van de Velde (1764-1846), weduwe van Willem Borski. Zij is tevens eigenares van de buitenplaats Elswout dat ligt aan de andere kant van de Duinlustweg. Na haar dood gaat de buitenplaats naar hun zoon Willem Borski, een bekend Amsterdams bankier. Het wordt het zomerverblijf van zijn oudste dochter Johanna Jacoba (1828-1912). Zij trouwt in 1850 met haar neef David van der Vliet. Na de dood van Willem Borski in 1881 erft zij het landgoed.

Het nieuwe huis

Zodra Johanna Jacoba eigenares is, laat zij in 1881 een nieuw huis bouwen door architect Constantijn Muysken. Het wordt ontworpen in neorenaissancestijl. Om de centrale hal en het grote eikenhouten trappenhuis liggen de grote en kleine salon, de bibliotheek, de jachtkamer, de biljartkamer, de eetkamer en de dessertkamer. Er is zelfs een hydraulische lift in het huis. De koetshuizen en het stalgebouw zijn ook fraai afgewerkt.
In het park komt een ijskelder.

De oorlogsjaren

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden er eerst Nederlandse troepen gelegerd, later wordt het in beslag genomen door de Duitse bezetters en daarna de marechaussee. Tijdens de laatste oorlogsweken zitten er Canadezen en de Binnenlandse Strijdkrachten. Het huis was in slechte staat en per 1 november 1947 huurde het Rijk de buitenplaats. Van 1948 tot 2001 was het CIOS in het huis gevestigd.

Huidige situatie

Na de Tweede Wereldoorlog is het huis gerestaureerd. Nu herbergt de buitenplaats een complex genaamd Duinlust. Er vinden trouwerijen, evenementen en spirituele bijeenkomsten plaats. Ook staat op het terrein een gezondheidscentrum. Er vinden vele bijeenkomsten plaats, van lokale politieke vergaderingen tot massameditatie.

Het park

De aanleg van het park wordt in 1882 uitbesteed aan de bekende Duitse architect C.E.A. Petzold. Er komt ook een ommuurde moestuin met onder anderen druiven-, perzik- en varenkassen, koude- en broeikassen, bloemkassen, vijgenbomen, een kersenboomgaard en ananasbakken. Voor vermaak worden een kleine rolschaats- en kegelbaan aangelegd. Ten noorden van het park ligt de ingang van het bos "Middenduin", toegankelijk voor publiek.


Zie de categorie Duinlust van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.