Lak (taal)

Lak (лакку маз, lakkoe maz) is de taal van de Laken in de Russische autonome republiek Dagestan. De taal wordt gesproken door zo'n 140.000 mensen.

De taal behoort tot de Nach-Dagestaanse tak van de Noord-Kaukasische talen en kent zeker zeven (relatief homogene) dialecten.[1] De literaire standaard is gebaseerd op het dialect dat gesproken wordt in de stad Koemoech. Andere belangrijke dialecten zijn de dialecten van Arakul, Shadnin, Khosrekh en Vitskhi.

Vanaf de vijftiende eeuw tot in 1928 werd voor de weergave van de taal in geschreven vorm het Arabische schrift gebruikt. Daarna werd gedurende tien jaar het Latijnse schrift gebruikt, tot in 1938 onder dwang het Cyrillisch alfabet werd ingevoerd. Dat laatste wordt nog steeds gebruikt.

Doordat Dagestan onderdeel was van de Sovjet-Unie stamt het grootste deel van de leenwoorden uit het Russisch, met name in het politieke en technische domein. Daarnaast kent het Lak leenwoorden uit onder andere het Arabisch, het Turks en het Perzisch.

Dagestan heeft een krant en een omroep die beide gebruikmaken van het Lak.

Het Latijnse alfabet waar het Lak van 1928 tot 1937 gebruik van maakte
Zie de Lak uitgave van Wikipedia.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.