Lacepedes daggekko

Lacepedes daggekko[2] (Phelsuma cepediana) is een hagedis uit de infraorde gekko's (Gekkota) en de familie Gekkonidae.[3]

Lacepedes daggekko
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2011)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Gekkota (Gekko's)
Familie:Gekkonidae
Geslacht:Phelsuma (Madagaskardaggekko's)
Soort
Phelsuma cepediana
Merrem, 1820
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Lacepedes daggekko op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

De soort is vernoemd naar de bioloog Bernard Germain de Lacépède. Een andere benaming is ook wel blauwstaartdaggekko.

Verspreiding en habitat

Leefgebied

Deze bontgekleurde gekko komt alleen voor op het eiland Mauritius, maar is ook waargenomen op Madagaskar. Waarschijnlijk is de soort daar gekomen door toedoen van de mens. De habitat bestaat uit warme vochtige bossen en bergwouden in de buurt van stroompjes en beken.

Uiterlijke kenmerken

De totale lichaamslengte is maximaal 15 centimeter. Lacepedes daggekko is felgroen van kleur en heeft een felblauwe staart en rug, en ook net boven de ogen komt deze blauwe kleur terug. In de nek tot halverwege de rug zijn aan weerszijden twee feloranje strepen aanwezig met daartussen in dezelfde kleur een landkaarttekening. De juvenielen zijn nog bonter gekleurd; de gehele kop en rug zijn voorzien van een felblauw/oranje netachtige tekening met twee lichtere blauwe flankstrepen tot bij de staart. De buik is altijd wit en zoals bijna alle gekko's heeft deze soort geen oogleden.

Levenswijze

Het voedsel van Lacepedes daggekko bestaat uit kleine ongewervelden zoals insecten en de larven. Ook plantendelen worden gegeten zoals fruit en bessen en ook bloemennectar lust de gekko graag. Het grootste deel van de tijd zit de hagedis verticaal tegen een boom klevend. Het is een uitstekende klimmer die vlug maar zeer stil is.

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.