Krabbeplasman

Krabbeplasman is de naam van een in de Nederlandse stad Vlaardingen gevonden skelet dat naar schatting ruim 3.300 jaar oud is. Onderzoek heeft uitgewezen dat in het skelet met zekerheid menselijk DNA is aangetroffen. Het is daarmee het oudste menselijke DNA dat ooit in Nederland is gevonden.

Mannelijk skelet
PlaatsVlaardingen
DateringCirca 1300 v.Chr.
PeriodeBronstijd
CultuurOnbekend
Portaal    Archeologie

Geschiedenis

Drie spelende jongens ontdekten in 1990 botten van het skelet in recreatieplas De Krabbeplas bij Vlaardingen. DNA-onderzoekers hebben in twee kiezen van de Krabbeplasman het goed bewaarde oude celmateriaal gevonden. Proefonderzoek had al aangetoond dat in de oude kiezen DNA-materiaal was achtergebleven. Dat is in juni 2007 definitief vastgesteld.

De man (naar schatting 43 jaar oud) leefde omstreeks 1300 voor Christus in de bronstijd. Hij is de oudste 'Vlaardinger' van wie de stoffelijke resten bewaard zijn gebleven. Hoe hij is gestorven is onduidelijk. Waarschijnlijk is het lichaam van de man in een kreek aangespoeld en niet begraven. In de bronstijd was het gebruikelijk de doden te cremeren. Op 11 juni 2007 werd het door een fysisch antropoloog gereconstrueerde gezicht van de Krabbeplasman onthuld, waardoor een indruk van het uiterlijk van deze oer-Vlaardinger kan worden verkregen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.