Korenslang

De korenslang[2] of rode rattenslang (Pantherophis guttatus) is een slang uit de familie gladde slangen (Colubridae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus in 1766. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Coluber guttatus gebruikt. De soort werd later als Elaphe guttata aangeduid.[3]

Korenslang
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Colubridae (Gladde slangen)
Onderfamilie:Colubrinae
Geslacht:Pantherophis
Soort
Pantherophis guttatus
(Linnaeus, 1766)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Korenslang op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

Uiterlijke kenmerken

De lengte bedraagt ongeveer 1,2 meter met uitschieters tot meer dan 1,75 m. De kleur is overwegend bruin tot oranje; met op de rug afstekende, donkeromzoomde helderrode strepen of vlekken. De kleur en tekening zijn echter zeer variabel door het grote verspreidingsgebied. Ze hebben een slank, gespierd lichaam met een kleine kop.

Leefwijze

De korenslang is een beweeglijke, terrestrische, in de bossen levende slang. Op het menu staan voornamelijk knaagdieren zoals muizen en ratten en soms andere dieren als kikkers, hagedissen of vogels. De prooi wordt gewurgd, de korenslang is niet giftig. Het is eigenlijk een nachtdier, maar in koelere jaargetijden kunnen ze ook overdag actief zijn. Worden ze bedreigd, dan trillen ze met de staart en richten zich vaak op, klaar voor de aanval. Ze kunnen ook een stinkende stof uitscheiden.

Voortplanting

Een legsel bestaat meestal uit maximaal 25 eieren, die in rottend plantenmateriaal worden afgezet.en komen na ongeveer drie maanden uit

Verspreiding en leefgebied

De soort komt alleen voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Men vindt ze op de grond, in bomen, op gebouwen en onder houtblokken, stenen of puin.

Kweek

De korenslang is een populaire slang bij terrariumhouders. Er worden vele kleurvarianten gekweekt. Een bijzondere variatie is snow, hierbij ontbreken de rode en zwarte pigmenten.

Afbeeldingen

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.