Koninklijk Paleis van Madrid

Het Koninklijk Paleis van Madrid (Spaans: Palacio Real) is het werkpaleis van de (huidige) koning van Spanje. Met een oppervlakte van 135.000 m² en 3418 kamers, is het het grootste koninklijke paleis in de wereld.

Nieuwe ambassadeur komt zijn geloofsbrieven overhandigen aan de Spaanse koning in het Palacio Real
Achterzijde van het paleis met de tuinen van Sabatini

Geschiedenis

Het eerste Koninklijk Paleis in Madrid, dateert uit de 9e eeuw. Het was toentertijd een fort dat was gebouwd door het islamitisch koninkrijk Toledo. Dit fort werd onder meer gebruikt door de koningen van Castilië. Het fort bood ruimte voor de bouw van een alcázar in de 11e eeuw.

Een brand vernietigde de alcázar en daarmee werd de koninklijke familie op kerstavond 1734 dakloos. Koning Filips V gaf meteen opdracht om een nieuw paleis te laten bouwen op precies dezelfde plek. Het koninklijk paleis dat uit de as herrees is het huidige paleis en het is geheel opgetrokken uit steen. Het nieuwe paleis was in 1755 gereed. Koning Karel III nam in 1764 zijn intrek in het paleis.

De architect was Sachetti. Het paleis is een van de grootste van Europa, de tuin de Campo del Moro is een fraai voorbeeld van Engelse landschapsarchitectuur.

Belangrijkste bezienswaardigheden

  • Escalera principal (het grote trappenhuis) met een plafondschildering van Corrado Giaquinto
  • Salón del Trono (troonzaal)
  • Comedor del Gala (gala-eetzaal) met plafondschildering van Anton Raphael Mengs
  • Capilla Real (koninklijke kapel)
  • Farmacia Real (koninklijke apotheek)
  • Salón de Columnas (ceremoniezaal, met onder andere de Zeven Planeten van Jacob Jonghelinck)

Het Nationaal Patrimonium

Het is de officiële residentie van het Spaanse vorstenhuis, maar het heeft in hoofdzaak een ceremoniële functie. De koninklijke familie van Spanje bezit nog meer paleizen in Spanje die worden beheerd door het nationaal patrimonium. De bekendste zijn:

Afbeeldingen

Zie de categorie Royal Palace of Madrid van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.