Kongsberg (plaats)

Kongsberg (Koningsberg), is een stad in Noorwegen, gelegen in de provincie Viken, ongeveer 80 km ten westen van de hoofdstad Oslo.

Kongsberg
Plaats in Noorwegen

Situering
Provincie (fylker)Viken
GemeenteKongsberg
Coördinaten59° 34 NB, 9° 40 OL
Algemeen
Oppervlakte12,64 km²
Inwoners (2007)18.136[1]
(1435 inw./km²)
Foto's
Kongsberg
Portaal    Noorwegen

De stad, onderdeel van de gelijknamige gemeente Kongsberg, ligt in een natuurrijke omgeving, met bossen en bergen, meren en rivieren, op een hoogte van zo'n 160 meter boven de zeespiegel. Het aantal inwoners bedraagt 18.136 (2007).

De stad is gesticht in 1624 door koning Christian IV onder de naam "Konings Bierg", (Konings Berg), nadat er kort daarvoor in de omgeving zilvererts gevonden was. De productie van zilver heeft geleid tot de ontwikkeling van de stad tot een van de economisch belangrijkste van Noorwegen. Tussen de ontdekking in 1623 en het sluiten van de mijnen in 1957, is een hoeveelheid van ongeveer 1.350.000 kg zilver gewonnen. Het werk in de zilvermijnen was direct en indirect de voornaamste bron van inkomsten in de stad, maar ook van belang voor het gehele land. Zilver was lange tijd even belangrijk voor de economie van Noorwegen als olie en gas dat heden ten dage zijn.

Nadat het delven van het zilver in omvang afnam, schakelde de industrie in Kongsberg geleidelijk over op vormen van geavanceerde technologie, zoals voor de defensie, ruimtevaart, offshore, zeevaartsystemen, autoproductie en optische technieken. De wapenfabriek Kongsberg Våpenfabrikk heet tegenwoordig Kongsberg Gruppen.

Al meer dan 30 jaar vindt in juli een jazzfestival in Kongsberg plaats. In de barokke kerk van Kongsberg worden uitvoeringen gegeven van velerlei soorten kunsten en muziek.

Zustersteden

Als vriendschapsgebaar levert Kongsberg elk jaar een grote kerstboom aan Gouda. De gemeente Gouda heeft na 50 jaar een unieke 10 meter hoge glazen kerstboom cadeau gedaan als dank voor alle kerstbomen.

Geboren in Kongsberg

Zie de categorie Kongsberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.