Koepelgevangenis (Breda)

De koepelgevangenis van Breda maakte deel uit van een justitieel complex in het centrum van Breda. De voormalige gevangenis is een van drie in Nederland bestaande koepelgevangenissen. Hij huisvestte een deel van de penitentiaire inrichting De Boschpoort. Deze kende drie onderdelen: een huis van bewaring, een gevangenis en een afdeling met extrazorg plaatsen.

Koepelgevangenis Breda
Voorzijde en ingang

Tot januari 2013 was er ook een vrouwengevangenis. De vrouwen zijn overgeplaatst naar de penitentiaire inrichting Ter Peel in Horst aan de Maas. Op 22 maart 2013 werd bekend dat de hele gevangenis gesloten zou worden in verband met bezuinigingen. De eerstvolgende afdeling ging in 2014 dicht. De rest van het complex werd per 1 januari 2016 definitief als penitentiaire inrichting gesloten.[1] Hiertegen is in Breda veel protest gerezen, de burgemeester vertelde er verdriet over te hebben.[2]

Geschiedenis

De koepelgevangenis werd in de periode 1882 - 1886 gebouwd door de justitie-architect Johan Frederik Metzelaar, die eerder de vergelijkbare koepelgevangenis van Arnhem ontwierp. Het gebouw werd ontworpen volgens het door de Brit Jeremy Bentham in 1791 bedachte panopticum-principe: vanuit het midden van het cirkelvormige complex konden de bewakers de gevangenen constant in de gaten houden.

Het complex is in 2001 aangewezen als rijksmonument. Medio 2007 loopt een procedure om de omgeving rond De Koepel tot beschermd stadsgezicht te verklaren.

Indeling

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

Het gehele complex, met uitzondering van de rij bewaarderswoningen langs de Nassaustraat, is eigendom van de Staat en in beheer bij het Rijksvastgoedbedrijf.

Bekende gedetineerden

De Koepel is vooral bekend van de Drie van Breda; de drie daar gedetineerde oorlogsmisdadigers die het langst in hechtenis bleven. In de jaren vijftig werden veel tot zware straffen veroordeelde landverraders hier gevangen gehouden. De zware oorlogsmisdadigers

wisten op 2de kerstdag 1952 te ontsnappen uit de koepelgevangenis.

Al enkele decennia worden door de inrichting geregeld rondleidingen georganiseerd. In mei 2005 is er voor het eerst een soort 'open dag' georganiseerd door het Ministerie van Justitie. Er mochten die dag 75 mensen komen kijken.[3]

Zie de categorie Koepelgevangenis (Breda) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.