Kleverige reigersbek

De kleverige reigersbek (Erodium lebelii, synoniem: Erodium glutinosum, Erodium sabulicola) is een sterk geurende eenjarige plant die behoort tot de ooievaarsbekfamilie (Geraniacaeae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. De plant komt van nature aan de kust van West-Europa voor. Het aantal chromosomen is 2n = 20.[1]

Kleverige reigersbek
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Rosiden
Orde:Geraniales
Familie:Geraniaceae (Ooievaarsbekfamilie)
Geslacht:Erodium (Reigersbek)
Soort
Erodium lebelii
Jord. (1852)
Afbeeldingen Kleverige reigersbek op Wikimedia Commons
Portaal    Biologie

De sterk met klierharen bezette en daardoor kleverige plant wordt 5-30 cm hoog. Op de blauwachtige, veervormig samengestelde bladeren zitten zowel klierharen als gewone haren.

De kleverige reigersbek bloeit van mei tot de herfst met lichtroze of bijna witte, 6-8 mm grote bloemen. De bloeiwijze is twee of driebloemig.

De kale vrucht is een vijfdelige, 5 mm lange en 1 mm brede splitvrucht, die in deelvruchten uiteenvalt. De deelvrucht is korter dan 5 mm en heeft aan de top een indeuking met aan de onderrand geen uitstekende richel. Dit in tegenstelling tot die bij de reigersbek (Erodium cicutarium). De 1,5-2,4 cm lange, spiraalvormig gedraaide snavel van de deelvrucht laat van boven naar beneden toe los, waarbij de zaden niet vrijkomen. De zaden zijn 3 mm lang en 1 mm breed.

De plant komt in de duinen voor op droge, kalkrijke zandgrond.

Namen in andere talen

  • Duits: DrĂ¼siger Reiherschnabel
  • Engels: Sticky Stork's-bill
  • Frans: Bec de cigogne glutineux
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.