Kleine kokmeeuw

De kleine kokmeeuw (Chroicocephalus philadelphia synoniem: Larus philadelphia) is een kleine meeuw (Laridae) uit de orde van de steltloperachtigen (Charadriiformes). De meeuw komt voor in Noord-Amerika.

Kleine kokmeeuw
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie:Laridae (Meeuwen)
Geslacht:Chroicocephalus
Soort
Chroicocephalus philadelphia
(George Ord, 1815)
Afbeeldingen Kleine kokmeeuw op Wikimedia Commons
Kleine kokmeeuw op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Kenmerken

De kleine kokmeeuw is 31 tot 34 cm lang en heeft een vleugelspanwijdte van 79 tot 84 cm. De vogels hebben een zwarte kop en een dunne snavel. De rest van het lichaam is overwegend wit en lichtgrijs. In de winter krijgt de kop een witte kleur.[2] Hij is niet zo klein als de naam suggereert, het is de op twee na kleinste meeuwensoort. De dwergmeeuw en de Saunders' meeuw zijn nog kleiner.

De soort staat als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN en neemt zelfs in aantal toe.[1]

Verspreiding en leefgebied

De vogels broeden nabij moerassen en meren in de buurt van naaldbossen in het zuidwesten van Alaska tot in het zuidoosten van Canada. Ze maken hun nesten hoofdzakelijk in naaldbomen en soms op de grond. Het is geen uitgesproken kolonievogel hoewel soms in kleine losse groepen wordt gebroed, maar niet massaal. De kleine kokmeeuw is een trekvogel die jaarlijks naar kustwateren vliegt, zowel in het oosten als in het westen. Een zeldzame keer wordt de vogel in West-Europa gespot, waar ze overigens vaak verward worden met de gewone kokmeeuw. In 2017 is een broedend paartje gespot in IJsland.[3]

Voorkomen in Nederland en België

Tussen 1985 en 2012 zijn er vijf bevestigde waarnemingen van de kleine kokmeeuw in Nederland en drie in België.[4][2]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.