Klaas Gubbels

Klaas Gubbels (Rotterdam, 19 januari 1934) is een Nederlands kunstenaar. Het meest bekend is hij met zijn stillevens van tafels, stoelen en koffiekannen.

Klaas Gubbels
Gubbels met tafeltje waarop een stilleven van geboetseerde kannen (1965)
Persoonsgegevens
Volledige naamKlaas Gubbels
Geboren19 januari 1934
Geboorteland Nederland
Beroep(en)Kunstenaar
Oriënterende gegevens
Jaren actief1955 - heden
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Levensloop

In de jaren vijftig volgde Gubbels verscheidene opleidingen. Zo volgt hij van 1949 tot 1951 aan de Technische school in Rotterdam een opleiding reclameschilderen, van 1951 tot 1952 een avondcursus aan de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam en studeerde hij van 1952 tot 1958 aan de Academie Kunstoefening te Arnhem, waarnaast hij ook avondlessen in beeldhouwkunde volgde.

In de jaren zeventig was Klaas Gubbels verbonden aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, samen met andere schilders en grafici als Hannes Postma en beeldhouwer Kees Franse.

Eind 2004/begin 2005 had Klaas Gubbels een grote retrospectieve tentoonstelling van zijn werk in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Hij werkt in Arnhem of in Frankrijk.

Werk

In verloop van tijd zijn de kunstwerken van Klaas Gubbels steeds abstracter geworden. Het valt in eerste instantie te bezien als eenkennig, vanwege het beperkte aantal aan visuele thema's. Maar dit is ook juist weer de kracht en charme van zijn kunstwerken, volgens sommigen. Daarnaast gebruikt hij voor deze onderwerpen een veelvoud aan technieken en materialen, zoals fotografie, litho, houtsnede, wandschildering, collage, objet trouvé, glas en metaal.

Zijn werk heeft raakvlakken met kunstwerken van kunstenaars als Giorgio Morandi en Amedeo Modigliani en lijkt beïnvloed door Marcel Duchamp, Man Ray en George Segal.

Zijn werk is vertegenwoordigd in diverse grote Nederlandse musea en bedrijfscollecties als Ahold, Akzo en TNT.

Afbeeldingen

Zie de categorie Klaas Gubbels van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.